ELLINOR WESSEL om sin succédebut – “Jag ville att brottet skulle drivas av ekonomiska intressen”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Farliga affärer och På djupt vatten är glamourösa, fartfyllda thrillers av internationell klass, med ekobrott, snabba bilar och exotiska platser. Men det är inte ofta som Almedalsveckan, Båstad, Landskrona, Borstahusen och Vallåkra figurerar i internationella thrillers … Författaren Ellinor Wessel berättar här om sina inspirationskällor, sina favoritställen i Skåne och sina planer för framtiden.

Enklare att skriva ”svåra andra boken!

– Grattis till din nya bok På djupt vatten, som jag verkligen har sett fram emot. Jag gillade din första thriller, Farliga affärer, mycket!

– Tack! Så roligt att höra. Jag minns ditt omdöme väl. Det var ett av de första jag fick, så det värmde!

– Hur var det att skriva vad som brukar kallas “den andra svåra boken” – det brukar i skrivarkretsar anses vara ännu svårare att följa upp en succé än att få till en bra debut … ? Eller flöt det på snabbt denna gång, som att färdas i den snabba filen på motorvägen, eftersom du vet vart du är på väg?

– Det var enklare att skriva På djupt vatten eftersom jag visste vad jag hade framför mig den här gången. Jag drog vissa lärdomar från den första boken. Exempelvis ville jag skapa ett starkare slut och låta läsaren lära känna karaktärerna bättre.

– Var det självklart att det skulle bli en uppföljare till Farliga affärer? Första boken kändes fristående (och avslutad) även om det var lätt att fantisera om vad som skulle kunna hända karaktärerna sedan …

– Det var inte säkert, men jag visste att jag gärna ville skriva vidare om Emily och Johan.

”Boy meets girl” i thrillerformat

– Det känns som att en ny typ av thriller har sett dagens ljus i Sverige i och med Farliga affärer och På djupt vatten … Hittade du luckan, att “här finns något som ingen annan skriver om och som jag själv kan så bra”, eller råkade det bara bli så att handlingen och temana ligger så perfekt i tiden? (Du måste ha legat före nyhetsrapporteringen med tanke på hur lång tid det tar att skriva en roman …?)

– Nya idéer uppstår i sammanslagningen av två skilda tankar. Berättelsen är i grunden “boy meets girl” men berättad i ett thrillerformat och placerad i mina miljöer.
Det var en medveten strategi att låta handlingen ligga nästan före nyhetsrapporteringen, på samma sätt som tv-serien Homeland lyckades med. Sedan valde jag ett tema där jag hade förutsättningar att lyckas med det.

Tempo, villospår, höga insatser och tidspress

– När det gäller inspiration … vad har du för inspirationskällor? Det kan vara allt från verklighet och dina egna erfarenheter till deckar-/thrillerfavoriter i valfritt medium från barndomen …

– Intressant fråga! Jag funderar själv väldigt mycket på det här med inspiration. Från min egen genre hämtar jag thrillergrepp som tempo, villospår, höga insatser och tidspress. Från musik hämtar jag takt och känsla som kan hamna i en scen, till exempel en biljakt. Jag försöker läsa mycket och på svenska för att utveckla språket. I Dagens Industri och The Economist hittar jag drivkraften för mina antagonister.

Brott skulle drivas av ekonomiska intressen

– Det var ett par gånger under läsningen av Farliga affärer då jag satt och hummade lite för mig själv att “det där var väl ändå lite långsökt” … Sedan rapporterade nyheterna om väldigt liknande fall som just avslöjats … så det var inte långsökt alls. En lycklig slump … eller hade du de nya eko-skandalerna på känn?

– Jag ville ha en antagonist med verkliga motiv. Att brottet skulle drivas av ekonomiska intressen. Så jag följde allt som rapporterades om penningtvättsskandalen. Finsk press skrev ibland mer än svensk, och så använde jag mig av författarens privilegium – jag kunde tillåta mig att spekulera.

Roadtrips i Skåne

– Skånemiljöerna som du beskriver är så fina! Har du några favoritplatser själv i Skåne? Smultronställen som du brukar besöka?

– Jag älskar att göra roadtrips runtom i Skåne, men också längre upp i landet. Sverige är fantastiskt! Men om jag ska hålla mig till Skåne så är Falsterbo en given plats och Kullabergs naturreservat.

En final med extra allt

– Finns det någon liten “teaser” som du kan dela med dig av inför den fristående tredje och avslutande delen efter Farliga affärer och På djupt vatten … Titel? Tema? Vilka länder som dina huvudpersoner ska besöka? Vilka bilar de ska välja? Hur mycket Skåne blir det?

– Jag kan inte avslöja något mer än att det kommer att bli en spektakulär final med extra allt. Temat har varit klart sedan länge: Fiender blir vänner. Hur jag nu ska lyckas få till det?

– Tack för intervjustunden – och lycka till med finalen av trilogin!

Skriven 2021-05-31

Läs skribentens recensioner av:
ELLINOR WESSEL : PÅ DJUPT VATTEN
ELLINOR WESSEL : FARLIGA AFFÄRER

print

Våra samarbetspartners