SJÄLEN – varken hackat eller malet när Pixar mixar Coco med Insidan ut

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Soul
Regi: Pete Docter & Kemp Powers
Originalröster: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House, Alice Braga
Land: USA
År: 2020
Genre: Animation, Äventyr, Komedi
Längd: 100 minuter
Format: DVD/Blu-Ray
Distributör: Disney
Betyg: 2

Body-swap komedi med jazz, inte soulmusik – är kärnan i DisneyPixars nya film Soul. Och … Vad är det som gör en personlighet till en personlighet? I Inside Out gjordes detta med finess – alla de små rösterna i huvudet. I huvudrollen hade man en elvaårig flicka som barnen kunde identifiera sig med.

Här i Soul är allt förutbestämt i himmelen av Linus på Linjen & Co. Det finns inga öar i hjärnan som kan byggas och raseras – personligheter är förutbestämda och oföränderliga. Och huvudpersonen är en gammal gubbe i hatt.

Varför ska gubben få en ny chans?

Barnen tror att han är hundra år. Det är förmodligen hatten som gör det. (Även Olof Wretling i Bäst i Test upplevs vara hundra år – han har hatt.)

Varför ska den gamla gubben få en ny chans att leva en gång till? Varför är det inte någon annan död människa som klagar? Någon som blivit mördad eller överkörd eller vaccinerad?

Varför får inte Förintelsens barn komma tillbaka

Varför förföljer Linus på Linjen huvudpersonen hela tiden? Var blev katten av? Varför dödar de en katt? Varför får inte den femåriga flicka som nyss blev ihjälkörd (och hamnade på de lokala löpsedlarna) inte komma tillbaka?

Varför får inte de 1,5 miljoner barn som dog i Förintelsen komma tillbaka och få en ny chans att förverkliga sig själva?
(Fotnot: Fick just en Anne Frank biografi för 3-6 åringar.)

Var blev katten av? Barnens frågor är många – och de blir inte besvarade.

Når inte upp till samma storhet

Huvudpersonen är egotrippad. Intrigen är rörig. Barnen tappar tråden och intresset. DisneyPixar har gjort Coco som handlar om livet efter detta och Inside Out som handlar om personligheter … och Soul försöker mixa de två. Och det blir varken hackat eller malet. Man når inte upp till någon av de tidigare filmernas storhet eller appeal.

Att gå i skolan är tidsslöseriet nummer ett

Som vanligt är animeringen varierad och skitsnygg -man känner igen leken och variationen mellan stilar från Inside Out.Det finns också en birollsfigur som är lika gammal som Inside Out-Riley.

Filmen konstaterar: Tidsslöseriet nummer ett är att gå i skolan! Där prickar i alla fall filmen rätt! Flickan som spelar trombon och blir lite retad för att hon är för bra … hade blivit en engagerande huvudperson för barnen. Hon inser redan att samhället slösar bort hennes liv genom att förvara henne i skolan.

Filmen dissar sig själv

Det finns en scen i livet efter detta. Eller livet före detta – där huvudpersonen inser att han slösat bort sitt liv. Han får i se sig själv sitta och titta på film på TV med en matbricka framför sig. Om du sitter och fikar med denna film på TV:n … är det en metareferens, en uppmaning till dig och de dina att släcka skärmen och strunta i den egotrippade hattgubben, och att gå ut i solen och leka istället? Det är inte ofta filmer dissar sig själv så fullständigt …

Massor av extramaterial. Gamla jazzgubbar har varit konsulter för filmen. Man kanske skulle haft barn och katter som konsulter?

Skriven 2021-04-12

print

Våra samarbetspartners