CREEPSHOW 2 – antologiskräckis med historier av Stephen King överträffar lågt ställda förväntningar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Gornick
Skådespelare: George Kennedy, Lois Chiles, Dorothy Lamour, Tom Savini, Tom Wright
Land: USA
År: 1987
Genre: Fantasy, Skräck
Längd: 92 minuter
Format: Blu-Ray/VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 3

Jag har halkat efter en aning med DVD- och Blu-ray-recenserandet, jag har ju flyttat och har mest jobbat med serieförfattande på sistone. Men det slog mig att jag ju glömt skriva om den här filmen, som släpptes på Blu-ray (plus övriga format) redan i februari.

Kalla mig galen, men jag har aldrig riktigt förmått uppskatta George A Romeros Creepshow från 1982; den där antologifilmen som är en hyllning till 1950-talets skräckserietidningar från EC Comics, och vars berättelser skrevs av Stephen King direkt för Romeros film.

Saknade slagkraftiga poänger

Kanske hade jag för höga förväntningar när jag hyrde filmen någon gång på 80-talet – men jag tyckte att berättelserna saknade ordentliga, slagkraftiga poänger. De kändes märkligt svaga; de gamla serietidningarna var bättre, liksom TV-serier som Alfred Hitchcock Presents, eller några av 70-talets engelska antologifilmer från Amicus. Stephen King var min favoritförfattare på 80-talet, så jag tyckte att det var märkligt att han inte fått ur sig bättre stories.

Romeros filmer estetiskt trista

Å andra sidan tillhörde George A. Romero aldrig mina favoritregissörer, men det vågar jag knappt erkänna. Jag tycker att hans zombiefilmer är okej, men inte mer. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är, men det vilar något över dem som inte riktigt tilltalar mig. Avancerade specialeffekter till trots, så är de tekniskt sett lite rudimentära, estetiskt sett är de lite trista, och några mindre bra skådisar drar ner helhetsintrycket. Creepshow är dock snygg, den filmen är det mest estetiska Romero fick ur sig.

Creepshow 2 kom 1987. Som jag minns det blev den sågad av de flesta recensenter vid premiären – i synnerhet i Sverige. Här blev den först totalförbjuden, och när den frikändes hade tolv minuter klippts bort av distributören Juno Media! Fullkomligt vansinne, förstås.

Bättre än första filmen

Stephen King stod åter för berättelserna, men den här gången nöjde Romero sig med att producera. För regin stod Michael Gornick, och detta är hans enda långfilm som regissör. Budgeten var lägre i denna uppföljare, och de animerade inslagen är enklare.

Jag hyrde filmen på Vlado Video på 80-talet. Jag minns inte vad jag tyckte då (jag antar att jag retade mig på alla klipp), men när jag nu, mer än 30 år senare, ser om den, tycker jag att den är helt okej. Jag tycker nästan att den är bättre än den första filmen – men detta beror säkert på att jag hade väldigt lågt ställda förväntningar på den, den var bättre än jag trodde.

Indianstaty vaknar till liv och hämnas

Den här gången består filmen bara av tre historier. I den första innehar George Kennedy och Dorothy Lamour huvudrollerna, de spelar ett äldre par som mördas av några rånare, men en gammal indianstaty i trä vaknar till liv och hämnas. Den andra historien är en rätt fånig sak om några studenter som häckar på en flotte, och som attackeras av en mordisk oljefläck. I den sista historien spelar Lois Chiles en kvinna som, efter att ha varit hos sin älskare, får bråttom hem till sin make, och råkar köra på- och döda en liftare. Hon stannar inte, utan fortsätter hemfärden, och den överkörda liftaren dyker upp på nytt. Det hela slutar inte väl.

Även om Creepshow 2 inte är någon större höjdare, tycker jag att den är helt okej; den är rätt trevlig. Det figurerar några bra skådisar. Tom Savini spelar en länkande figur som kallas The Creep.

Borde se om Creepshow

2006 kom Creepshow 3. Det är en ren amatörproduktion, den är riktigt usel, och jag förstår inte hur George A. Romero kunde ge produktionsbolaget tillstånd att göra den. TV-serien Creepshow från 2019 har jag inte sett.

För övrigt känner jag nu att jag nog borde se om 1982 års Creepshow. Jag har inte sett den på åtminstone 25 år, kanske 30. Det är möjligt att jag tycker att den är bättre idag, när så mycket nyproducerat i skräckväg är kasst.

Skriven 2021-04-09

print

Våra samarbetspartners