LEGACY OF LIES – ogenomtänkt och lite slapp action, men slagsmålen är välgjorda

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Adrian Bol
Skådespelare: Scott Adkins, Anna Butkevich, Yulia Sobol, Honor Kneafsey, Martin McDougall
Land: USA
År: 2020
Genre: Action, Thriller
Längd: 101 minuter
Format: VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 2

Förra veckan såg jag en alldeles ny, amerikansk lågbudget-actionfilm. Jag avstår från att nämna titeln. Filmen hade ett flertal kända namn i rollistan, regissören var inte helt okänd. Men: filmen såg inte ut som en “riktig film”. Det var ännu en av dessa filmer med fult digitalt filmfoto, men fula digitala effekter, och med slapp, oinspirerad regi. Alldeles för många B-actionfilmer ser ut så nuförtiden.

Senare tog jag en titt på Legacy of Lies, som nu släppts direkt till streaming. Det här är en brittisk produktion. Okej, det är den samproduktion med Ukraina – och även Nederländerna och USA är visst inblandade. När filmen började reagerade jag genast på det överraskande fina filmfotot. Det här såg ut ut som en riktig film!

Måste sålla bland erbjudandena

Tyvärr höll inte filmen, som skrivits och regisserats av Adrian Bol i längden. Detta är ännu en actionthriller med Scott Adkins – och Adkins gör alldeles för många filmer. Han måste verkligen börja sålla bland alla erbjudanden. Jag gillar Adkins, han är inte hopplös som skådis, och han är en jävel på fajting. Men – majoriteten av de filmer han medverkar i håller inte måttet.

Livnär sig på burfajter

I Legacy of Lies spelar Scott Adkins den före detta spionen Martin Baxter. Martin lider av posttraumatisk stress, efter att ha råkat skjuta ihjäl sin fru under en gisslansituation. Tolv år senare bor han tillsammans med sin tolvåriga dotter Lisa (Honor Kneafsey, som inte alls ser ut att vara tolv, eftersom hon är sexton). De livnär sig på slagsmålsturneringar; burfajter – Martin slåss, Lisa satsar pengar.

Stryker med folk till höger och vänster

Men så dyker det upp folk från Martins förflutna – både agenter från den “goda” sidan, och slemma ryssar. Alla är på jakt efter några “filer” – det framgår aldrig vad som finns på dessa filer. De vill att Martin ska leta upp filerna till dem, annars kommer det att gå illa. Eftersom Martin till en början inte har lust att hjälpa till, stryker det med en del folk till höger och vänster.

Ogenomtänkt och lite slappt

Svensken Tim Man som var stuntman på Frostbiten; ett av hans allra första jobb, har koreograferat slagsmålen i Legacy of Lies. Dessa är väldigt bra, de är välgjorda. Men resten av filmen svajar betänkligt. Att det aldrig avslöjas varför filerna alla vill ha är viktiga kan jag ha överseende med, men det finns en massa andra logiska luckor. Logiska luckor som är svårare att ha överseende med. Det känns ogenomtänkt och lite slappt. Några scener är dumma, i synnerhet den fåniga epilogen.

Filmmusiken är oinspirerad och ligger som en smet över filmen, den förstärker inte scenerna. Några skådespelare är inget vidare. Berättartempot haltar, vilket gör att filmen blir tråkig mellan varven. Att låta folk prata långsamt, med konstpauser, gör det inte mer dramatiskt…. Men som sagt: filmfotot är snyggt och actionscenerna är bra.

Skriven 2021-03-31

print

Våra samarbetspartners