PAYDIRT – sömnig action med Val Kilmer och datoranimationer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Christian Sesma
Skådespelare: Val Kilmer, Luke Goss, Mike Hatton, Paul Sloan, Nick Vellelonga
Land: USA
År: 2020
Genre: Brott, Thriller
Längd: 81 minuter
Format: VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 1

Distributören utlovar en “rafflande tvekamp”, “en pulshöjande heistthriller”, och det låter ju lite lockande. Får vi detta? Serveras vi en rafflande, pulshöjande film? Nej. Snarare motsatsen. Noll puls och hjärtstillestånd. Flat linje.

Samlar ihop sitt gamla gäng

Luke Goss spelar Damien, en brottsling som sätts dit av sheriffen Tucker (Val Kilmer). Efter fem år i finkan blir Damien villkorligt frigiven. En raffig polisdam övervakar honom, och han försöker skaffa ett hederligt yrke, men det han främst är ute efter är att samla ihop sitt gamla gäng och leta upp en väska med pengar, som ligger nergrävd någonstans. Sheriff Tucker har gått i pension, men när han får veta att Damien är ute och letar pengar, beger Tucker sig ut för att hitta Damien.

Allt annat än högoktaniga

Paydirt är skriven och regisserad av Christian Sesma, och filmen är producerad av Octane Entertainment. Octane ligger bakom en rad actionfilmer som är allt annat än högoktaniga, de är snarare lågoktaniga. Billiga, amatörmässiga filmer, helt utan puls och med taffliga actionscener.

Sesmas film har ett hyfsat filmfoto. Engelsmannen Luke Goss, han som var med i popduon Bros på 1980-talet, är en helt okej B-filmshjälte. Men övrigt skådespeleri är till större delen visset, och berättartempot är alldeles för sävligt. En massa scener är fullkomligt onödiga. Som thriller och actionfilm levererar filmen knappt alls.

Märkt av sjukdom och dubbad

Det känns konstigt att se Val Kilmer i en sådan här film. För några decennier sedan var han en av Hollywoods högst betalda skådisar. Han var även ett egotrippat rövhål. Rollerna blev färre. För en del år sedan drabbades han av strupcancer och var ytterst när att kasta in. Idag är han sig inte lik, han är tydligt märkt av sjukdomen. Dessutom tyckte jag mig inte känna igen hans röst, och han pratar ofta ur synk. Detta beror på att han i Paydirt av allt att döma är dubbad av en annan skådis. Trots detta känns det konstigt att se Val Kilmer i en sådan här film.

Actionfilmer utan action

I ett par helt onödiga scener samtalar sheriff Tucker med sin dotter. Hon spelas av Mercedes Kilmer, som är Vals dotter i verkligheten.

Det är en märklig trend, den här med B-actionfilmer som inte innehåller action. Under 1990-talet hade vi bolag som PM Entertainment, NU Image och Image Organization, som släppte mängder med direkt-på-video-action. Fartfyllda, underhållande filmer fyllda med biljakter, krascher, explosioner, kung fu, vilt pangande, och allt möjligt.

Sömnigt med datoranimerat röj

Visst var filmerna lite dyrare att göra på den tiden, åtminstone inbillar jag mig det, men nog är det konstigt att majoriteten B-action idag är sömniga historier där folk pratar i en evighet; ingen cool dialog, utan bara trött babblande. Och när det väl är dags för lite röj, får vi datoranimerade mynningsflammor, datoranimerat blod, och det värsta av allt: datoranimerad rök. Det ser ut som filmskoleprojekt.

Paydirt har enbart släppts på Video On Demand.

Skriven 2021-02-09

print

Våra samarbetspartners