ROALD DAHLS HÄXORNA – underhållande, men inte revolutionerande av regissören bakom Forrest Gump

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Witches
Regi: Robert Zemeckis
Skådespelare: Anne Hathaway, Octavia Spencer, Stanley Tucci, Josette Simon, Jahzir Bruno
Premiär: 2021-02-12
Betyg: 3

Kan ännu en filmatisering av Roald Dahls klassiska skräcksaga Häxorna vara något för en just nu högst begränsad biopublik? Robert Zemeckis (Forrest Gump, Flight bland annat) tyckte uppenbart detta och sätter tänderna i historien som jag sist såg för 30 år sedan i en påkostad version. Eller vad sägs om Anjelica Houston, Mai Zetterling och Rowan Atkinson i rollistan.

Nu toppar bland andra Octavia Spencer som “mysmormor Agatha” och Anne Hathaway, som tar ut svängarna i absurdum som storhäxan i ett förvisso teatraliskt paradnummer. Vi skriver alltså 1967 när 8 årige Charlie (Jahzir Bruno) förlorar sina föräldrar i en bilolycka och flyttar in till sin mormor, som kan en hel del om trolleri.

Förvandlar alla barn till möss

En dag träffar han en livs levande häxa (Hathaway), och som vi vet drar inte häxor och barn jämt. Charlie och mormor flyr till ett exklusivt hotell där tyvärr häxorna samtidigt har årsmöte om hur de skall förvandla alla barn till möss. Sagt och gjort Charlie och två av hans vänner blir möss men det hindrar dem inte att sätta häxorna på plats och förpassa dem dit de hör hemma i sagoböckernas skamvrå.

Det lär ha klagats en del på filmen därför att häxorna har klor istället för händer och inga fötter, och vem är jag att ifrågasätta en häxas fysik eller utseende.

Underhållande, men inte revolutionerande

Ärligt talat tycker jag inte man skall dra så stora växlar på Zemeckis version, det är en underhållande men absolut inte revolutionerande version bättre eller sämre än förra seklets variant. Av en regissör som signerat flera av nittonhundratalets mest omtalade och publikfriande filmer rosade av både kritiker och publik är detta bara ett komma i marginalen.

Skriven 2021-02-10

print

Våra samarbetspartners