MURDER SHE WROTE (säsong 1-6) – den bästa Miss Marple någonsin

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Peter S. Fischer, Richard Levinson och William Link
Svensk titel: Mord och inga visor
Regi: Anthony Pullen Shaw, Walter Grauman, Vincent McEveety, Seymour Robbie, John Llevellyn Moxey med flera
Skådespelare: Angela Lansbury, William Windom, Ron Masak, Louis Herthum, Tom Bosley, Will Nye, Michael Horton, Ken Swofford, Julie Adams, Herb Edelman
Land: USA
År: 1984-1991
Genre: Brott, Drama, Mysterium
Längd: Pilotavsnitt á 90 minuter samt 6 säsonger på 22 avsnitt á 47 minuter
Format: DVD
Distributör: Majeng Media

Vem är den bästa Miss Marple någonsin? Det är en fråga som sysselsätter Miss Marple fans, lika seriöst som James Bond fans diskuterar vem som var den bäste Bond. När det gäller Miss Marple så hamnar givetvis Angela Lansbury högt upp på listan – hon har charmen, värmen och glimten i ögat!

Golden Globes och Emmynomineringar

Angela Lansbury är också en underbar skådespelerska alla kategorier med massor av stora och små filmer och framgångsrika teaterpjäser på sitt CV och hon har väl vunnit och varit nominerad till snart alla priser som finns – från Oscars till Tonys. Men det var i och med sin stora TV-roll som hon blev över all måttan folkkär – och belönades med fyra Golden Globes och ett helt dussin Emmynomineringar, vilket är något av ett rekord … allt för sin roll som Miss Marple look-alike-karaktären Jessica Fletcher i TV-serien Murder, She Wrote.

Mordoffer i Döden på Nilen

Titeln är såklart i sig en Miss Marple blinkning – Murder, She Said är titeln på 1961 års filmatisering av Agatha Christie klassikern 4:50 from Paddington. (Det är farligt att åka tåg, kom inte och påstå något annat!)
Angela Lansburys första Agatha Christie roll var som mordoffer i Death on the Nile (Döden på Nilen) (med Peter Ustinov för första gången i rollen som Poirot) en film som gick som tåget – både hyllad och inkomstbringande. Filmen brukar dyka upp på listor med de bästa Agatha Christie-filmatiseringarna någonsin.

Utträngd från sitt eget mysterium

1980 var det dags för rollen som Angela Lansbury känns som klippt och skuren för: Miss Marple! Miss Marple-mysteriet som drog till sig så många Hollywoodstjärnor var The Mirror Crack’d (Spegeln sprack från kant till kant). Men få av filmens åskådare minns mer än Elizabeth Taylor och Rock Hudson, kändisparet som grälade på bioduken och utanför bioduken, och de två lämnade inte mycket plats för övriga karaktärer att synas och höras i filmen. Inte ens Kim Novak och Tony Curtis märks. Miss Marple blev utträngd från sitt eget mysterium, som en liten bifigur, och filmen floppade. De följande tre biofilmerna där Angela Lansbury skulle ha spelat Miss Marple materialiserade sig aldrig.

Ingen skugga ska dock falla över Angela Lansbury – hon var perfekt. Och hon var den enda i filmen som var riktigt bra och äkta, bland en massa platta filmstjärnekarikatyrer.

Hänsynslös mediacirkus

Showrunnertrion Fischer, Levinson och Link insåg att om de fick Angela Lansbury till TV så hade de fått guld …Men varför skulle en filmstjärna och Broadwaystjärna vilja göra TV? Svar: man lockar med en briljant roll!

Huvudrollsinnehavare och problemlösare i Murder, She Wrote är Jessica Fletcher – änka och bästsäljande deckarförfattare. I pilotavsnittet The Murder of Sherlock Holmes får Jessica Fletcher sin första bok utgiven och lämnas sitt kära Cabot Cove i Maine för den helt hysteriska och hänsynslösa mediacirkusen i New York.

En härlig gammal deckarklassiker

Förlagsindustrin är inte alls vad Jessica hade väntat sig … Och på ett överdådigt maskeradparty, fullt av folk utklädda till litterära karaktärer, så blir Sherlock Holmes mördad. Eller rättare sagt: en man utklädd till Sherlock Holmes blir mördad. Men eftersom två olika personer har haft samma kostym under kvällen – vem var egentligen det tilltänkta mordoffret? Därav den enigmatiska titeln The Murder of Sherlock Holmes

“Mord på maskeradbalen” är en härlig gammal deckarklassiker när det gäller tema och scenografi (nu senast återanvänt med en sci-fi twist i den hyllade moderna pusseldeckaren De sju morden på Evelyn Hardcastle). Angela Lansbury och Jessica Fletcher kunde knappast ha önskat ett bättre pilotavsnitt än detta …

Pilotavsnittet är långfilmslångt och överdådigt, sedan vidtar ordinarie avsnitt av något kortare längd och Jessica Fletcher löser mord både hemma i Cabot Cove och när hon är ute på turné med sina bästsäljande deckare.
Det första TV-avsnittet Deadly Lady vann det prestigefyllda Edgar Award (uppkallat efter deckarförfattaren Edgar Allen Poe).

Nyfunnen vän mördad

Jessica lär känna en man som låtsas vara luffare i behov av arbete, fast han är egentligen mångmiljonär … och dessutom är han efterlyst i egenskap av mordoffer. Han har såklart fejkat sin egen död. Hemma hos Jessica öppnar ”luffaren” upp, lättar sitt hjärta och berättar om hur jävligt det är att ha barn (Jessica är avundsvärd, hon har ingen familj, förutom en död make) … och senare under avsnittet blir Jessicas nyfunne vän mördad på riktigt, av en av sina fyra döttrar. Vem – eller vilka – av dem har begått dådet? frågar sig Jessica Fletcher i denna moderna amerikanska variant av King Lear.
Deadly Lady
syftar dels på en storm (stormar brukade förr få tjejnamn) dels på döttrarna.

Framhåller fördelen med ensamhet

Murder, She Wrote är en av de allra bästa deckarserierna någonsin med en av de allra bästa huvudrollsinnehavarna någonsin … och Angela Lansbury ser helt sonika till att amerikanskt mysrys kan konkurrera med traditionellt brittiskt mysrys.

Det finns så mycket som är positivt och före sin tid med serien.
Det är väldigt sällan som singelkvinnor framställs som glada och tillfreds. Miss Marple är ett av undantagen från regeln, Jessica Fletcher är ett annat.
Det är väldigt sällan en serie (speciellt en amerikansk) framhåller fördelen av ensamhet och fördelen med att slippa ha en familj att passa upp på.
Jessica har massor av vänner och släktingar – och ett rikt och aktivt liv och hon har hela tiden fullt upp. Hon blir aldrig högfärdig, hur framgångsrik hon än är som amatördeckare och författare.

Jessica är som raka motsatsen till Sherlock Holmes – aldrig en “show off” och hon flyger hela tiden under radarn. Jessica utstrålar samma trygghet som en Mary Poppins-liknande nanny – en typ av roll som Angela Lansbury förresten hade i de framgångsrika familjefilmen Bedknobs and Broomsticks, baserad på en engelsk bokklassiker.

Före med trend att locka filmstjärnor

Murder, She Wrote ligger långt före dagens trend att locka stora, erkända filmstjärnor och duktiga skådespelare och skräddarsy något för “the small screen” istället för att satsa på “the silver screen” – bio – och teater.

Antalet kändisar som dyker upp som gäst i ett avsnitt av Murder, She Wrote är fenomenalt. George Clooney, Courtney Cox, Shirley Jones, Leslie Nielsen, Mickey Rooney, Linda Blair, Ned Beatty, Sonny Bono, Keith David, Billy Zane, Robert Stack, Megan Mullally, Caitlyn Jenner, Joaquin Phoenix … också figurerar Linda “Terminator” Hamilton och Bryan ”Breaking Bad” Cranston som äkta par.

Crossover med Magnum P.I.

Murder, She Wrote ligger också långt före dagens trend när det gäller crossovers …Det finns faktiskt en crossover mellan Murder, She Wrote och Magnum P.I. där Jessica Fletcher räddar Magnum från att bli oskyldigt dömd för mord. Det ni! Även den bäste inom sitt gebiet kan ibland behöva hjälp av en smart deckarnanny! (Magnum har i detta fall ingenting att göra med glassen.)

Bästa Miss Marple någonsin

Jessica Fletchers hemliga vapen är hennes charm – det är sällan hon behöver ställa några frågor, alla berättar så gärna precis allt möjligt skvaller för den rara gamla damen. Som har huvudet på skaft och tror det värsta när det är befogat … Som det bekommer en tuff brud i tweedförpackning!

Jessica Fletchers stil hade platsat lika bra 1930 som idag. Den är helt enkelt tidlös. Om Miss Marple hade varit amerikan och bott i Maine hade hon helt klart varit som Jessica Fletcher. Så ja, Angela Lansbury gör sig definitivt på topplistan över bästa Miss Marple någonsin. Och hon är också den bästa Jessica Fletcher – någonsin!

Dame Angela Lansbury är idag 95 år – och tillhör den exklusiva lilla skara av människor som både adlats av Drottning Elizabeth och fått en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Skriven 2021-01-05

print

Våra samarbetspartners