WARRIOR (säsong 1) – action, tjusiga kostymer, kampsport och bra skådespelare, vad kan man mer begära?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Jonathan Tropper
Regi: Assaf Bernstein (episod 1), Loni Peristere (2, 3, 9,10), David Petrarca (4, 6), Kevin Tancharoen (5), Lin Oeding (7,8)
Skådespelare: Andrew Koji, Olivia Cheng, Jason Tobin, Dianne Doan, Kieran Bew, Dean Jagger, Joanna Vanderham, Tom Weston-Jones, Hoon Lee, Langley Kirkwood
Land: USA
År: 2019
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: Tio episoder á 44-67 minuter
Format: DVD/Blu-ray
Distributör: Warner Home Video

Extramaterial: Inside Warrior - get an up-close look at each episode

Det här är som Vilhelm Mobergs Utvandrarna och Invandrarna och
Sista brevet till Kina … med kampsport. Och med “Chinese-Americans” i de stora rollerna. Warrior är actiondrama, kostymdrama och rena rama julafton för alla Bruce Lee-fans och kampsportsentusiaster …

Andrew Koji, som innehar huvudrollen, har en egen martial arts stil – men han gör en massa snygga homagemoves till Bruce Lee. Bara i avsnitt ett: Bruce Lees start pose, hans sätt att slänga någon över rummet, och hans sätt att sätta sig på motståndaren (när han vunnit). Kolla in!

Kinsesiska invandrarnas historia

Men i grund och botten ligger ett utvandrar och invandrartema som aldrig varit mer aktuellt än idag. En hel del av de som kritiserar invandringen till USA i denna serie låter som Donald Trump. (Allt är invandrarnas fel, från arbetslöshet till sjukdomar som coronaviruset).

Det här är faktiskt FÖRSTA gången som de kinesiska invandrarnas historia berättas på film (eller TV-film) och seriens producent regissören Justin Lin (regissör av Crazy Rich Asians, The Fast & the Furious med mera) är så klart grymt stolt över detta. Scenen i episod ett där en båt kommer lastad med kinesiska invandrare och vi får följa deras färd över bryggan in i det nya landet är inget mindre än episk.

Såld som hejduk

Huvudpersonen Ah Sahm spelas av Andrew Koji. Ah Sahm är expert på kampsport och pratar amerikansk engelska flytande, eftersom hans morfar var amerikan. Ah Sahm har kommit till USA för att leta efter sin försvunna syster … Men innan han har hunnit säga “var är hon?” har han blivit såld som hejduk till ett av San Franciscos ökända kriminella gäng – Hop Wei. När han hittar syrran visar det sig att hon är gift med den som styr det rivaliserande gänget Long Zii. Och i princip är det hon som styr klanen – under ett nytt namn: Mai Ling.

Djupt förälskad

Så likt Romeo och Julia i en syskonintrig är de två plötsligt rivaler och förväntas hata och döda varandra … Detta är vad episod ett levererar och sedan är det bättat för mer och mer intriger!

Ah Sang blir djupt förälskad i borgmästarens vackra fru (och vice versa) som spelas ypperligt av brittiska Joanna Vanderham (The Paradise, What Maisie Knew).

En kick-ass hjältinna

Ah Sangs syrra Mai Ling visar gång på gång att hon inte är att leka med. Och hon har också några av serien vackraste (och modernaste) modekreationer. Hon är både visuellt och bokstavligen en kick-ass hjältinna.

Ah Sang får en fiende i “Yello Demon” – eller Bolo (spelad av Rich Ting), Hop Weis mest fruktade kämpe och Father Juns favorit. Father Juns son Little Jun blir dock Ah Sams bäste vän och “brorsa” — en karaktär som gjord för comic relief … spelad med minutiös komisk tajming av Jason Tobin.

Tre lojaliteter eller ingen alls

Samtidigt försöker snutarna i staden få kontroll över de kriminalla organisationerna … Officer “Big Bill” O’Hara är spelberoende och snart finner han att han jobbar för den irländska maffian, och som indrivare åt mongolerna Fung Hai (de är ännu våldsammare än Hop Wei och Long Zee klanerna) … förutom att han jobbar för polisen. Och enligt Kieran Bew som spelar Bill, så … “egentligen vill han inte jobba för någon av dem!”. Tre lojaliteter. Eller Ingen Lojalitet Alls.

Bills partner Richard Lee (Tom Weston-Jones) är förutom borgmästarens fru den enda i serien som ser invandrarna som människor – för alla andra är de bara “gulingar” som borde skickas hem igen … alternativt användas för underbetalt slavarbete. Lee kommer från södern och har en egen mörk hemlighet; han är efterlyst för dubbelmord på de två män som dödade hans älskade, en frigiven afroamerikansk kvinna.

Tjänat storkovan på trafficking

Moderna amerikaner av modell “entreprenör redo att gå över lik” (ibland bokstavligen) är Wang Chai (spelad av Hoon Lee) – en svarta-börsen haj som säljer både människor (som Ah Sang) och vapen till alla sidor. Inklusive polisen. Ah Toy (Olivia Cheng) är oberäknelig, hänsynslös och grymt rik … under en tid då väldigt få kvinnor hade en egen förmögenhet har hon tjänat storkovan på trafficking och “real estate” affärer.

Lever den amerikanska drömmen

Varje avsnitt i Warrior berättar en historia i sig, samtidigt som de berättar en “over all story arc”.Undantaget är avsnitt 5, (The Blood and the Shit) som utspelar sig på “Den lilla saloonen på prärien”, en saloon som byggts av och ägs av en kinesisk invandrare och hans vita amerikanska fru … Han lever den amerikanska drömmen. På sitt eget sätt.

Avsnittet är som Guy de Maupassants Fettpärlan eller John Fords Diligensen (inspirerad av Maupassants novell) och är en eftertänksam och snygg western …Kineserna får gärna rädda livet på alla … men när morgonen gryr går de tillbaka till att förakta kineserna. Precis som Fettpärlan

Gillar inte sitt kriminella liv

Avsnittet innehåller också den snyggaste saloonfajten som tänkas kan (western med kampsport!), och en vacker kärlekshistoria mellan Little Jun och en indianflicka … där man får reda på att Little Jun inte gillar det kriminella liv som hans far valt för honom, han vill egentligen bara sticka från allt och leva med sin nya kärlek och sin “brorsa” Ah Sahm långt bort från alla gängbråk och intriger …

Chinatown blir aldrig det samma igen

Det finns också en säsong två av serien (för närvarande sista säsongen av Warriors – inget mer är planerat), som bygger på verkliga historiska händelser.

Säsong ett började 1878 då den kinesiska maffian “the tongs” blomstrade – i säsong 2 kommer “The tongs” att klämmas åt av polisen och myndigheterna och gå sin död till mötes. Chinatown blir aldrig det samma igen …

Warrior är en grymt bra serie – en av de bästa som gjordes under hela 2019 (och finns även på topp tio över hela 2010-talet) – action, tjusiga kostymer, kampsport och bra skådespelare – vad kan man mer begära?

Skriven 2021-01-18

print

Våra samarbetspartners