DERIB : BUDDY LONGWAY SAMLADE ÄVENTYR 2 (KATHLEEN OCH JEREMIAS) – virtuost tecknad western skapar spänning utan dialog

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Buddy Longway Intégrale 2
Förlag: Cobolt
Teckningar: Derib
Översättning: Stefan Carlsson
Serie: Buddy Longway (del 2)
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 222
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-11-03

Jag blev invald som ledamot av Svenska Serieakademin 2007, efter att ha varit “ständig gäst” på akademins middagar sedan 2001. Sedan jag tillträdde har det oftast varit jag som letat reda på- och kontaktat våra internationella pristagare. Självklart vill jag att det helst ska vara akademins president Sture Hegerfors som hör av sig till pristagarna och avslöjar att ska ska få eller har fått priset, men på sistone är det i många fall jag som etablerar kontakten.

Stolt och glad pristagare

Detta har lett till att jag varit i kontakt med en rad prominenta serieskapare de senaste åren, serieskapare jag själv beundrar, i vissa fall sedan jag var barn. Pristagarnas reaktioner varierar – en del blir glada och stolta, andra blir ännu gladare och ännu mer stolta (jag kan bara komma på ett undantag, en man vars namn jag inte tänker nämna, som inte ens tackade för priset).

En internationell Adamsonpristagare som blev otroligt stolt och glad, är schweizaren Derib, som tilldelades Adamson 2019. Derib gjorde nämligen något jag inte tror någon annan av våra pristagare gjort: han laddade på eget bevåg, helt utan vår inblandning, upp en liten video på YouTube i vilken han visar upp- och berättar om sitt pris!

Utgåvor i tjocka samlingsutgåvor

Det var meningen att Derib skulle närvarat vid prisutdelningen i Göteborg, men han hade ådragit sig en skada, eller vad det nu var. Han ville verkligen komma. Men vi hoppas att vi kan få hit honom vid ett senare tillfälle, så att vi kan hylla honom ordentligt, och så att han kan signera böcker åt- och träffa sina fans.

År 2019 var även året då Cobolt började ge ut Deribs främsta verk; Buddy Longway, på nytt, i en rad tjocka, inbundna samlingsutgåvor. Nu är den andra volymen ute. Denna innehåller fyra album: Hemligheten (följetong i tidningen Tintin 1976-1977, album 1977), Älgen (följetong i Tintin 1977, album 1978), Vildhästarna (följetong i Tintin 1977-1978, album 1978), och Eldvattnet (följetong i Tintin 1978-1979, album 1979).

Realistiskt liv i vildmarken

Jag har inte läst de här albumen sedan jag var barn, eller i de yngre tonåren, och det var förstås ett trevligt återseende. När jag växte upp var denna westernserie en av de få serier som rekommenderades av bibliotekarier och andra, ofta fördömande, vuxengrupper. Buddy Longway var en humanistisk western med fokus på naturen, djurlivet, och trapperfamiljen Longways förhållandevis realistiska liv i vildmarken. Visst förekommer det ibland bovar, banditer, och en och annan snarstucken indian, samt smärre actionscener i Buddy Longways äventyr, men till skillnad från till exempel Blueberrys äventyr, så är Deribs serier inte actionäventyr där skjutjärnens lag gäller. De vanligaste westernklichéerna saknas.

Lite text och fantastiska scenerier

En detalj jag var lite mindre förtjust i när jag var barn, var att det gick så väldigt snabbt att läsa Buddy Longway-albumen. Jag ägde inga själv, jag lånade dem på biblioteket, men jag vill minnas att även om jag tyckte att albumen var bra, ville jag inte lägga dyra pengar på album som plöjdes igenom på nolltid. Buddy Longway innehåller nämligen väldigt lite text, dialogerna är få, och rutorna är ofta stora. Jag tyckte att scenerierna var fantastiska, jag gillade Deribs teckningsstil, men jag ville ha mer. Mer av allt.

Överdådigt tecknat

Som vuxen tycker jag att det lugna tempot, den knappa dialogen, och de överdådiga scenerierna är seriens styrka. Derib är en virtuos och han skapar spänning utan dialog. Av äventyren i denna samling är det nog Älgen som utmärker sig mest på detta sätt. Och numera, 2020, tycker jag att det tar sin lilla tid att läsa albumen trots den knappa texten – detta beroende på att jag ofta stannar upp och beundrar teckningarna. Ibland blir jag helt uppslukad, jag trillar in i miljöerna. Ett fenomen som är vanligt i flera franskbelgiska seriealbum: man flyter in i de överdådigt tecknade sidorna. Ja, jag vet, Derib är schweizare, men han jobbade för ett belgiskt förlag.

Detta samlingsalbum, vars serier är nyöversatta av Stefan Carlsson, inleds med ett långt, maffigt förord, rikligt illustrerat med skisser och tidningsomslag.

Skriven 2020-12-18

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners