THE NEW MUTANTS – utan originalitet, men skådespelarna är bra

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Josh Boone
Skådespelare: Blu Hunt, Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Alice Braga, Charlie Heaton
Land: USA
År: 2020
Genre: Action, Marvel, Sci-Fi, Skräck
Längd: 94 minuter
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: The Walt Disney Company Nordic AB / 20th Century Fox
Betyg: 2

Mutanterna är knappast nya – utom till namnet. X-men blev biosuccé och franchise, mycket tack vare Wolverine (spelad av Hugh Jackman) långt innan Marvel och DC skapade sina lukrativa universum. Mutanterna och X-men har alltid varit lite utanför – tekniskt sett är de Marvel, men de har haft ett eget universum fristående från MCU och så fort en filmserie har körts i botten så har det blivit en reboot.

Det har också blivit ett par bra singelfilmer (som inte är del i någon trilogi eller filmserie) med Wolverine i huvudrollen. I en historisk film var han samuraj i det forntida Japan, en roll som passade honom ypperligt. Den dystopiska superhjältewesternfilmen Logan är fortfarande en av de mest hyllade superhjältefilmerna någonsin.

Andra klass och turistklass

Senaste rebooten av X-men började med X-men: First Class och sedan gick man vidare till andra klass, turistklass och extremt billiga sista-minuten-biljetter i godsvagnen. Men Game of Thrones– skådespelaren Sophie Turner var bra som Jean Gray/Phoenix – oavsett brister i planeringen av manus.

The New Mutants är den sista X-men filmen från 20th Century Fox, numera ingår mutanterna i Disneys stall. Seriefans och filmentusiaster i Storbritannien har redan uttryckt glädje över att nu kommer väl äntligen X-men att få bra manusförfattare – och det är på tiden! Med detta sagt; flera X-men filmer har gått bra långt innan superhjältefilmer blev en självklar kassako för filmbolagen, och ett par filmer med Wolverine har varit mycket bra.

Reboot helt utan originalitet

Filmen The New Mutants kan inte med bästa vilja sägas ha ett bra manus. Så där kommer manuskritikerna att få vatten på sin kvarn, om att X-men filmer aldrig har ett bra manus, och ju mer man rebootar desto sämre blir det.

Det här är också en reboot helt utan originalitet eller nya idéer.
Placera ett gäng superhjältar för att undersökas någonstans? Sno lite influenser från Milos Formans Gökboet? Det har redan gjorts i en misslyckad Fantastic Four-reboot (den som kom efter filmerna med Hornblower-killen Ioan Gruffudd och flamman Chris Evans, som sedermera blev Captain America i MCU). Receptet har förresten också använts i Glass. Och rädsla för de som är annorlunda … Är inte det lite uttjatat som tema? Bland annat i X-men världen.

Gammalt kammardrama innan tredje akten

Det tar också en halv evighet innan de rebelliska ungarna ifrågasätter varför de befinner sig där de är … De rebelliska ungarna är minsann inte så bra på att vara rebeller! James Dean från Ung Rebell hade dragit efter fem minuter.

På plussidan så har man ansträngt sig för att hitta bra skådespelare till vad som mest ser ut om ett gammalt kammardrama – innan tredje akten exploderar i den sortens CGI-fajter som blivit standard i superhjältefilmer.

Undviker ”Smurfette syndrome”

På plussidan så undviker man “Smurfette syndrome”. Som är så vanligt inom action, skräck, sci-fi, superhjältefilmer … Liksom det bara finns en tjej hos smurfarna så finns det bara en viktig och stor tjejroll i dessa otaliga Smurfette-syndrome-filmer (och hon finns ofta med som kärleksintresse till någon av killarna). Black Widow i första Avengers, den rödhåriga tjejen i de båda clownfilmerna baserade på Stephen Kings Det, den rödhåriga tjejen i Jumanji, Princess Leia i Star Wars, Gamora i Guardians of the Galaxy, Diana Prince i Wonder Woman … alla lider de av “Smurfette syndrome”.

Interagerande står i fokus

I The New Mutants är tre av fem karaktärer i ungdomsgänget tjejer, och den enda romans som pågår är den mellan två tjejer.

Den största hjälten i gruppen har ursprunget “native American”, och det är på tiden att ursprungsbefolkningen får glänsa i hjälteroller – och inte bara i “tycka synd om roller”.

Alla skådespelarna är bra, och eftersom det är ett kammardrama där interagerande står i fokus hade en dålig länk i kedjan genast märks. Sedan är det också lite kul att Maisie Williams, som spelade en tjej som hade en tam varg i Game of Thrones, här får spela en tjej som kan förvandla sig till en varg …

Packad med extramaterial

Hela anrättningen är mycket som en Young Adult roman i filmform – lite coming-of-age drama, lite komma-ut drama, lite romance … och en hel del grupptryck.

Visst är det värt att ha denna sista “Fox-film” – om så bara för vargtjejens skull! – och BD utgåvan är packad med massor av intressant extramaterial.

Skriven 2021-01-01

print

Våra samarbetspartners