ÅRETS KONSERTER TOPP 5 – vår chefredaktör Peter Eliasson listar sina favoriter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det såg ju ut att bli en precis lika fullmatad konsertvår som de senaste åren. För egen del var tjugoåtta konserter inbokade bara mellan februari och april. Men vad jag inte visste första helgen i mars var att konserterna med lovande punkarna i Palaye Royale och lustigkurren Björn Rosenström skulle bli de sista på ett bra tag. Redan fredagen och lördagen därpå ställdes konserter med Richard Marx och Bryan Adams in, och på den vägen var det.

Kulturell lockdown – den nya normala

Coronaviruset hade snart världen i ett järngrepp, och jag minns att jag hyste vissa futila förhoppningar om att en spelning med Lisa Miskovsky trots allt skulle bli av strax innan månadsskiftet mars/april innan rullgardinen fullständigt skulle gå ner. Men icke sa nicke. Snart var den kulturella lockdownen ett faktum. Femtio tillåtna personer på liveevenemang blev det nya tillfälligt normala, något som knappast räcker för att kunna hålla igång en turné med någon artist alls.

Femtio personer på Hylander och Hellstrand

Ändå trotsade Dan Hylander och parhästen Janne Bark de usla förutsättningarna i slutet på juli då de kom som ett ljus i (live)mörkret. Sedan skulle det dröja ända till den 1 oktober till nästa gig. Det var då Staffan Hellstrand med band drog in i Trelleborg, och spelade för de där femtio utspridda människorna myndigheterna aviserat var tillåtna.

Nya årets festivalsäsong redan körd

Därefter vet vi vad som hänt. Alla förhoppningar om bättring grusades tämligen omgående. För egen del har jag redan börjat blicka mot hösten 2021 – i bästa fall – för en eventuell normalitet på livefronten. Kalla mig pessimist, men i min bok lär det nya årets festivalsäsong, inklusive Sweden Rock Festival redan vara körd. Fast jag hoppas givetvis jag har fel. Hoppet är trots allt det sista som lämnar en. Sägs det i alla fall.

Men hur som helst; i detta nu blickar jag trots allt tillbaka mot de positiva konsertupplevelserna som hann upplevas. Här nedan följer min topp 5-lista i bokstavsordning för årets som gått.

Som bonus följer även två minnesvärda streamade evenemang. Läs, njut och tänk tillbaka på bättre (konsert)tider. Förhoppningsvis lyfts humöret i alla fall lite grand då.

10cc, Malmö Live den 1 februari
De brittiska veteranerna återkom till ett utsålt hus bara knappt ett år efter förra Malmögiget, och bjöd åter på en finessrikt inspirerad promenad ner för minnenas aveny.

Palaye Royale, Pumpehuset, Lilla Salen, Köpenhamn den 5 mars
Energiskt underhållande med såväl cool som ödmjuk attityd och en klädsam dos kaxighet präglade giget med Kanadas glammiga, emo-gothrockiga artrockande punkare. Lovande är bara det så kallade förnamnet.

Sabaton, Apocalyptica och Amaranthe, Forum Black Box, Köpenhamn den 12 februari
Ensam är inte stark. Tre vitt skilda metalakter utgjorde en både glädjande och upplyftande variationsrik helkväll av melodiös tyngd.

Steel Panther, Amager Bio, Köpenhamn den 26 januari
Det är klart man börjar kunna upplägget nu – det här var trots all min sjätte konsert med Los Angeles-combon. Men den musikaliska skickligheten fortsätter vara lika uppenbar som stand up-rutinen präglad av osviklig tajming. Underhållande? You bet. Men kom ihåg ni lättprovocerade; herrarnas hedonistiska framtoning är bara en akt, så det finns ingen anledning att bli upprörd.

Sum 41, Amager Bio, Köpenhamn den 3 februari
De kanadensiska punkarna bjöd på ett energiskt, välspelat gig med härligt driv, Samtidigt kom insikten om bredden och den höga standarden på sångkatalogen. Ett punkband som aldrig slutat utvecklats och mogna, vilket framgick med all önskvärd tydlighet denna afton.

Streamade konserter

Kylie Minogue, LH3 Studios, London den 7 november
I en värld präglad av konsertfri Coronaöken återkom hela världens tidlösa popprinsessa via streaming med en minimalistiskt kaloririk extravaganza backad av ett gott mått av både kör och dansare.

Toto, SIR Studios, Los Angeles den 21 november
En ny laguppställning med Steve Lukather och Joseph Williams som enda kvarvarande Toto-legender avtäcktes, och rubriken som ledsagade den färdiga recensionen blev ”Inspirerad septett förvaltar sitt arv med knivskarp professionalism”.
Knappast förvånande, får man väl säga med tanke på gängets rutin och kunnande.

Skriven 2020-12-30

print

Våra samarbetspartners