APELSINMANNEN – politiska skandaler, förföljelse av homosexuella och dödliga citrusfrukter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jonas Cornell
Skådespelare: Görel Crona, Rikard Wolff, Thomas Hellberg, Johan Rabàeus, Björn Granath, Göran Graffman, Peter Haber, Carl Kjellgren, Figge Norling, Claes Månsson
Land: Sverige
År: 1990
Genre: Deckare, Drama
Längd: 2 episoder á 60 minuter
Format: DVD
Distributör: Majeng Media

Nämn “Apelsinmannen” för någon som minns svenskt 1950-tal, och du kommer direkt att få höra hur hela Sverige tappade aptiten för apelsiner. För vem vet vad för gift och skit som frukterna innehåller, och inte bara besprutning för att orka flyga jorden runt och ändå se fräscha ut …

Någon blev alltså mördad av en apelsin. True story.

Baserad på ”ett verkligt fall”

Det här är förmodligen inte rätt drama att se som upptakt till julen – nu fattas bara en uppföljare om förgiftade pepparkakor, och en global pandemi, så är julen helt förstörd, och 50% av detta har redan inträffat.

Apelsinmannen är inte helt och hållet fiktion – den är baserad på “ett verkligt fall” och mer än så, på en självbiografisk bok av Birgitta Stenberg.

Politiska skandaler

Filmens Birgitta, som spelas av Görel Crona, är alltså författaren. (Fast författaren till boken, inte till filmen, handlingen följer varken boken eller den verkliga nyhetsrapporteringen slaviskt).

Tiden är tidigt 1950-tal, platsen är Stockholm, och handlingen kretsar kring politiska skandaler och förföljelse av homosexuella och vänstersympatisörer. Massor av knark och prostitution förekommer i handlingen.

Lever det farliga livet

Birgitta går ingenstans utan sin lilla svarta anteckningsbok, hon lever det farliga livet med alla möjliga utsvävningar “sex, drugs and rock n roll” fast med rock ‘n roll utbytt mot politik. Det här är trots allt en svenskt serie, och det får inte vara hur kul som helst.

Halva Dramaten inklämd

Thomas Hellberg spelar Mikaelsson, alias “Apelsinmannen”, han som mördar pastor Kejne med förgiftade apelsiner, Rikard Wolff, Johan Rabaeus och Björn Granath dyker upp i andra stora roller, och Peter Haber har rollen som pastor Kejne.

Ni ser själva, halva Dramaten är inklämd i denna mini-TV-serie på två delar. Detta blev också Sveriges bidrag till olika priser och galor utomlands – och serien fick en hel del uppmärksamhet. “True crime” filmatiseringar brukar väcka debatt.

Intressant extramaterial: Hans Villius berättar om den verkliga bakgrunden till Apelsinmannen. Överträffar faktiskt filmen och fiktionen.

Skriven 2020-12-09

print

Våra samarbetspartners