HASSE EKMAN GULDKORN VOLYM 4 – svenska klassiker på DVD för första gången

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Filmer: Egen ingång (1956), Med glorian på sned (1957), Kärlekens decimaler (1960), Min kära är en ros (1963), Niklassons, komplett tv-serie i tio delar (1965)
Regi: Hasse Ekman
Skådespelare - Egen ingång: Maj-Britt Nilsson, Alf Kjellin, Hasse Ekman, Gertrud Fridh, Sigge Fürst
Skådespelare - Med glorian på sned: Sickan Carlsson, Hasse Ekman, Sture Lagerwall, Yvonne Lombard, Siv Ericks
Skådespelare - Kärlekens decimaler: Hasse Ekman, Eva Henning, Stig Järrel, Eva Dahlbeck, Lennart Klefbom
Skådespelare - Min kära är en ros: Gunnar Björnstrand, Gunnel Lindblom, Alf Kjellin, Sif Ruud, Fram Ekman
Skådespelare - Niklassons: Sickan Carlsson, Karl-Arne Holmsten, Ulla Neumann, Christian Peters, Fredrik Ohlsson
Genre: Boxar, Klassiker, Svensk film
Längd: 12 tim 11 min
Land: Sverige
Inspelningsår: 1956-1965
Format: DVD
Distributör: Studo S Entertainment

Hasse Ekman är utan parallell i svensk filmhistoria. En auteur utan dess like, flitig och framgångsrik i alla filmgenrer, skådespelare, manusförfattare och regissör.

Samtliga filmer på DVD för första gången

I de flesta fall får man leta med ljus och lykta för att få ihop bra material till EN hyllningsbox. Hasse Ekman har hitintills fått fyra – och det finns mer att ta av! Denna fjärde Hasse Ekman box innehåller fyra fina filmer i olika genrer och … (trumvirvel!) – Sveriges första sitcom! Alla avsnitt i serien! Samtliga filmer ges ut på DVD för första gången – liksom TV-serien.

TV-serien Niklasons handlar om en familj som bor i ett radhus. Två vuxna, en popdiggande tonårsflicka och en lillgammal yngre son, som drömmer om att bli redaktör för en tidning. Sickan Carlsson innehar huvudrollen som morsa i familjen, Karl-Arne Holmsten (känd från Hillman-deckarna) spelar hennes hårt prövade kåserande make (han har ofta skrivkramp) – och serien är som Svensson, Svensson, långt innan denna serie var påtänkt.

Niklasons – stilbildande stycke svensk TV-historia

Det var förresten Hasse Ekmans son Mikael Ekman som regisserade Svensson, Svensson under de två första succésäsongerna … Äpplet faller inte långt från päronträdet. En annan av Hasse Ekmans söner, en viss Gösta Ekman, dyker upp som pop-Martin i serien Niklasons och sjunger förälskad en serenad till Sickan Carlsson. Lysande Sickan!

Niklasons har aldrig förr getts ut på DVD och inte visats på TV sedan det begav sig, 1965, på grund av rättighetsskäl. Så detta är ett stort stycke svensk TV-historia som nu blir tillgänglig för allmänheten – en serie som blev stilbildande inom svenska sitcoms. Den brådmogne parveln i serien, spelad av Christian Peters, blev så småningom respekterat nyhetsankare på Aktuellt och författare till många historiska böcker.

Om en helt galen teaterfamilj

Går talang i familjen? Hasse Ekmans pappa hette Gösta Ekman – och han var förmodligen Sveriges störste och mest avgudade skådespelare genom tiderna. Om livet med en kändisfarsa och en helt galen teaterfamilj berättar Hasse Ekman i filmen Kungliga patrasket. Hasse står för manus, regi och en roll i filmen, som geniets förbisedda son. Hans syster spelas av Eva Henning – detta var den första film som de gjorde tillsammans.

Sedermera gifte de sig … och skilde sig … och Eva Henning flyttade till Norge … och den sista film de gjorde tillsammans var Kärlekens decimaler< som finns med i denna box — en bitterljuv historia på många sätt. Deras dotter Fam Ekman har en huvudroll i Min kära är en ros – sedermera blev hon konstnär och ratade en karriär som skådespelerska. Min kära är en ros har på grund av rättighetsskäl inte visats sedan premiären på 1960-talet. En film som nu – äntligen – får chansen att nå en ny publik.

Episodfilm långt innan Short Cuts

Egen ingång är en episodfilm, uppbyggd som en novellsamling i filmformat, av det slag som Hasse Ekman själv var så förtjust i. Idag kallas genren ofta Short Cuts-film (efter Robert Altmans Short Cuts), men det är värt att komma ihåg att Hasse Ekman gjorde genren till sin … långt innan filmen Short Cuts var påtänkt.

Sickan Carlsson fans kan inte bara glädja sig åt Niklasons … utan även åt Med glorian på sned, som också finns med i denna eminenta box.

Spetsig drift med förlagsbranschen

Hasse Ekman och Sickan Carlsson gjorde många populära komedier tillsammans – Sjunde himlen, Himmel och pannkaka och Fröken Chic finns med i tidigare boxar – och Med glorian på sned är en härligt underfundig och spetsig drift med förlagsbranschen, som känns aktuell än idag. Gjord långt innan Mysteriet Henri Pick … Här försöker en förläggare (spelad av Hasse Ekman) lösa mysteriet med pseudonymen Euridike … Vem är det som har skrivit succéromanen?

Han charmas av en lurig Yvonne Lombard, men den egentliga författaren är hans egen sekreterare Birgitta (spelad av Sickan Carlsson) – som inte velat åka gräddfil till utgivning. Eller avslöja att handlingen i nyckelromanen egentligen handlar om att hon är lite småkär i sin chef …

Stig Järrel gjorde sina bästa roller med Ekman

Sture Lagerwall spelar en slarver till musiker och Stig Järrel dyker upp som påstruken poet och tror att hans verk Den blodiga giraffen (som han skrivit i berusat tillstånd) är ett mästerverk. Möjligen är scenen som utspelar sig på förlaget ett komiskt mästerverk … Ekman och Järrel trivdes bra tillsammans, och Järrel gjorde några av sina bästa roller (även sina egna favoritroller) i Ekmans filmer.

Sickan som smart yrkesarbetande

Underbara komikerveteranen Siv Ericks (som egentligen hette Siv Gustava Ericks-Essy-Ehsing) spelar Sickans bästa väninna och förlagskollega i filmen.

Som i så många av Sickans filmer (ofta med manus av Hasse Ekman) skildras yrkesarbetande kvinnor smart och positivt. Filmens Birgitta säger rätt ut att hon arbetar inte för att hon behöver pengarna, utan för att hon tycker att det är roligt och stimulerande att arbeta. Filmen är nyligen digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet och ser bättre ut än någonsin.

Intressant ur internationellt perspektiv

2015 visades tio av Hasse Ekmans filmer i ett retrospektiv på Museum of Modern Art i New York, en ära som få förunnats.

Hasse Ekmans filmskatt är intressant inte bara ur svenskt perspektiv, utan även ur internationellt perspektiv … Gabrielle är till exempel på sitt unika sätt lika spännande med sina olika narrativ och vinklingar på ett och samma (förmodade) skeende som Kurosawas gamla klassiker Rashōmon. Dock är det här bara en person som avger vittnesmål … Men beroende på hans sinnesstämning så utvecklas handlingen till helt olika historier.

Lägg gärna vantarna på hela serien med Hasse Ekmans guldkorn – och komplettera med singelvolymen Kungliga patrasket, om Hasse Ekmans egen uppväxt och härligt galna teaterfamilj.

Skriven 2020-10-26

print

Våra samarbetspartners