JENNY LIND – allt ljus på Jenny! Världens första “it-girl” och influencer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Världens första superkändis. Världens första världskändis. Världens första “it-girl”. Världens första sångstjärna. Världens första … mediamedvetna personlighet. Den första som vet hur man spelar på media som ett instrument. Hur man skapar sig själv, hur man sedan omskapar sig själv, gång på gång, hur man arbetar fram en “image”. Långt innan Greta Garbo, Madonna, Maria Callas, Birgit Nilsson och Ingrid Bergman … Voilà: Superstjärnan Jenny Lind. Den svenska näktergalen!

Jenny Lind är inte bara Sveriges första och största superstjärna utan även världens första superstjärna. Hennes liv låter som något taget från en Askungesaga, en tvättäkta “rags-to-riches” story …

Hans Christian Andersen, som förälskat sig i Jenny Lind, skrev några av sina bästa och mest kända sagor inspirerad av henne och hennes liv. Felix Mendelssohn skrev ett oratorium speciellt för Jenny Linds röst. Jenny Lind blev kompis med Frédéric Chopin. P.T. Barnum reste till England bara för att förmå Jenny Lind att komma till Amerika och sjunga …

En sagolik början

En sagolik början: Ingen vanlig audition för Jenny Lind! Jenny Lind blev upptäckt när hon satt i ett fönster och sjöng för sin katt. Rekordung kom hon in på operan. Hon blev känd över hela världen som den svenska näktergalen. Hon turnerade praktiskt taget överallt, gjorde succé i Paris … blev bästis och bundis med den brittiska drottning Victoria …och gjorde supersuccé i USA. Tillsammans med P.T. Barnum och hans spektakulära cirkus. Tidningarna hade nya Jenny Lindhistorier på framsidan praktiskt taget varje dag … och det fanns Jenny-Lind-souvenirer att köpa överallt, redan innan Jenny Lind satt sin fot på amerikansk mark.

Världens vackraste röst – och persona

Jenny Lind sjöng både på operaföreställningar och konserter och hade världens vackraste röst. Men det var ju storyn, hennes persona, som förtrollade folk!

Det är värt att komma ihåg att på den här tiden skulle sångerskor regissera sig själva. Idag … om någonting går snett skyller alla på regissören. Man kan till exempel säga att en sångerska eller skådespelare är bra, fast det finns brister i manus och regi. Eller så kan man klaga på scenografin och “specialeffekterna”. På den här tiden … Allt var sångerskans fel om någonting gick snett! Jenny Lind var ensam ansvarig för sina framträdanden.

Men om det blev succé … var så klart även hela äran hennes.

Farliga färder för en pionjär

Det är även värt att komma ihåg hur jobbigt, långsamt, farligt, tidsödande etc. det var att resa på den här tiden. Ändå reste Jenny Lind överallt i Europa och Amerika … och den tid och de vedermödor som resor krävde gör hennes flitiga och idoga turnerande än mer beundransvärt.

Hur mycket hon än reste … efter att ha lämnat Sverige så kom hon aldrig tillbaka till sitt hemland igen. Hon slutade sina dagar i London, som megakändis och sånglärare på Royal College of Music – och hon blev därmed pionjär på ännu ett område!

Forna tiders opera – långt från finkulturens obyggda rum

Opera på den här tiden var inte som idag – med finkultur, tragiska dödsscener, scenerier som påminner om något som ska till återvinningen etc. På den här tiden var de stora operahusen inte byggda än.

I Paris fanns vare sig Eiffeltorn eller Opéra Garnier. De stora fina boulevarderna som Paris är så berömt för var inte byggda än. Paris var fattigt, trångt och skitigt. Folk som gick på opera … ville ha underhållning.

“Pöbelns” krav på bra underhållning ser man tydligt bland annat i filmen Paradisets barn. Folk ville att det skulle vara roligt, de ville ha underhållning och söta flickor i vackra klänningar och romans och par som fick varandra på slutet …. Jennys stora Paris succé var operan Regementets dotter, som är full av humor, vassa skämt, förväxlingar, romanser … Opera påminde mer om “Buskis på Vallarna“, pilsnerfilm, eller friluftsteater i allmänhet, än opera idag.

Bara det allra vackraste och roligaste är gott nog …

Jenny Lind visste hur man var publikfriande och hur man gav folket vad det ville ha. Pöbeln var kräsen. I en ful och fattig och skitig värld var endast det vackraste och roligaste gott nog …

Regementets dotter uppförs sällan idag – dock inte för att det är en rolig opera med massor av buskiselement, utan för att huvudrollen är mycket svårsjungen – skådespelerskan behöver ett brett röstregister och måste även kunna växla mellan tal och sång, vilket sliter oerhört på rösten.

En omöjlig karriär för en superstjärna

När man ser hur mycket Jenny Lind jobbade verkar det otroligt att hon klarade av att ha en sådan lång karriär. Ingen jobbar så mycket, sjunger så mycket idag – det anses som en omöjlighet.

Jenny Lind är värld att firas och uppmärksammas – som världens största superstjärna, men också som någon som gav så mycket glädje till så många människor …

Den svenska näktergalen firar 200 år den 6 oktober 2020.

Ett levande musikaliskt arv

Idag finns Jenny Lind stipendiet för lovande sångare, Jenny Lind kan beskådas på den svenska 50 kronors sedeln … och det finns även en ny svensk animerad Jenny Lind film – Jenny Lind den animerade berättelsen,, som redan kammat hem fina filmpriser.

Och så finns Ingela Tägils detaljerade biografi Näktergalen – En biografi över Jenny Lind– ett praktverk som fokusdrar mycket på Jenny Linds förhållande till media och hennes sätt att skapa och omskapa sig själv …

Konsten att regissera sig själv – och sitt eget liv

Jenny Lind må fira 200 år i år, men hon framstår på alla sätt som en modern it-girl och influencer … Någon som verkligen vet hur en medial slipsten ska dras! Jenny Lind regisserade inte bara sig själv på scenen – hon regisserade också i mångt och mycket myten om sig själv och storyn om sitt eget liv.

På så sätt blir Jenny Lind också världens första auteur. Manus, regi huvudroll … Allt ljus på Jenny Lind!

Skriven 2020-10-04

Jenny Lind aktuell just nu:
Film: Jenny Lind den animerade berättelsen (SVT play)
Bok: Näktergalen – En biografi över Jenny Lind (Natur & Kultur)

print

Våra samarbetspartners