SUMMERLAND – elegant spelat andra världskrigetdrama med mörk humoristisk underton

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jessica Swale
Skådespelare: Gemma Arterton, Gugu Mbatha-Row, Penelope Wilton, Tom Courtney, Lucas Bond
Premiär: 2020-10-23
Betyg: 4

Summerland utspelar sig under andra världskrigets England där Alice, en tillbakadragen, inbunden författare lever ett avskilt liv vid Dovers vackra klippor. Hennes smärre förakt mot byns invånare späs på av barnens hyss och deras övertygelse att hon är en sann nazihäxa som både äter och förgriper sig på deras kamrater.

Medan tyskarnas bomber faller över London är det mer regel än undantag att barn evakueras till landsbygden, och när den lille pojken Frank plötsligt står utanför Alice dörr börjar både en inre och känslosam resa. Speciellt då familjekonstellationen av en kärnfamilj utgör normen i ett konservativt England.

Filmen, som regisserats av Jessica Swale levererar emellanåt en mörk underton av humor precis som brittisk film har förmåga att göra. Historien är elegant spelad, och Alice som gestaltas av Gemma Arterton får välförtjänt komma till tals som huvudrollsinnehavare där hon emotionellt bemästrar och förmedlar en kärleksskildrings inre styrkor och uthållighet.

Skriven 2020-10-24

print

Våra samarbetspartners