SÖDERKÅKAR – klassisk svensk tv-serie nyrestaurerad

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Lustspel och idyllen av svensk sommar, Sverige 1970
Regi: Bernt Callenbo
I rollerna: Mille Schmidt, Monica Zetterlund, Sune Mangs, Tom Deutgen, Marianne Grünberger, Tor Isedal, Arne Källerud, Börje Mellvig, Marianne Stjernqvist, Gunn Wållgren
DVD
(Majeng Media)

BETYG: FEM

Söderkåkar Älskad klassiker i ny, restaurerad utgåva. Söderkåkar är nu dubbelt upp en klassiker, både som friluftsteater av Gideon Wahlberg (många uppsättningar på olika teatrar genom åren) och som klassisk TV-serie. Den filmade version som många tycker är den definitiva är den från 1970 – och femtio år fyllda har den nu fått riktigt officiell klassikerstatus.

Zetterlund på sjungande värmländska

Det var 1970 som denna TV-filmatisering såg dagens ljus med Monica Zetterlund som den vackra och omsvärmade husan Malin – och medan många i dramat pratar “stockholmska” eller “söderslang” levererar Malin sina repliker på sjungande värmländska.

En känd replik från pjäsen är “XXXX, dä’ ä’ mitt liv, dä’ se!” – givetvis sagt på värmländska, så att det låter extra mysigt. Byt ut XXXX mot kaffe, vykort, karlar, sång, vers, fest, pussar, kärlek, påtår … eller vad du vill … Malin är entusiastisk över det mesta! Allt som är mysigt och trevligt och roligt är hennes liv!

Dåtidens fina kända skådespelare tar sig ton

Givetvis är hela ensemblen en som inte går av för hackor – här finns många fina, kända skådespelare, som är som (kaffe-)grädden från dåtidens film- och teatervärld: Sune Mangs, Arne Källerud, Mille Schmidt, Tor Isedal, Gunn Wållgren, Börje Mellvig, Marianne Stjernqvist, Tom Deutgen, Essy Persson, Chris Wahlström, Manne Grünberger, Fredrik Ohlsson, Chris Wahlström …

Och de flesta tar sig ton under handlingens gång. Bokstavligen.

En favorit i Söderkåkar är den skönsjungande snickaren Lasse Larsson – här ypperligt och sympatiskt spelad av Tor Isedal – som bland annat ska hålla kvar en nitisk advokat, genom att få honom att “titta på utsikten” – som bara består av en hög tegel och brädor …

Sång och musik attraktionen

I den första filmatiseringen någonsin av Söderkåkar (från 1932) spelades Larsson av Edward Persson, i Vallarnas version av Söderkåkar (även den filmatiserad) spelas Larsson av Jojje “Dag-Otto” Jönsson. Larsson är en komisk roll som många vill lägga vantarna på …

Attraktionen med gamla tiders friluftsspel var – och är fortfarande – i mångt och mycket sång och musik, och av den varan levererar Söderkåkar med råge. Så många gånger hör man en känd melodi och tänker “Åååh… så det är härifrån den kommer!”.

Skålande och idyllen av en svensk sommar

Det är för övrigt Sune Mangs som får äran att leverera sången med levnadsdevisen “Någonting att äta, någonting att dricka …” vilket är allt man behöver för att vara glad och nöjd! Bellman skulle instämma! Speciellt om det där med någonting att dricka …

Det dricks och skålas en hel del under handlingens gång, och efter en del gruff och missförstånd blir alla vänner, vilket firas med att alla äter, dricker och skålar och – givetvis! – sjunger tillsammans.

Idyllen av en svensk och stockholmsk sommar i ett nötskal. Mysigare än så kan det inte bli!

Denna version av Söderkåkar ingår i Tusen svenska klassiker (Norstedts, 2009).

Skriven 2020-05-26

print

Våra samarbetspartners