THE COURIER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Trevlig actionstund med begränsningar och en stenhård Olga Kurylenko, Storbritannien 2019
Regi: Zachary Adler
I rollerna: Olga Kurylenko, Gary Oldman, Amit Shah, Alicia Angeson, Greg Orvis
DVD/Blu-Ray
(Noble Entertainment)

BETYG: TRE

Tänk vad tiden går. Hela dussinet år har förflutit sedan Olga Kurylenko förgyllde James Bondfranchisen med sin närvaro i den underskattade Quantum of Solace. Alltsedan dess har ukrainskan i stort sett filmat oavbrutet, och ingen kan säga att hon inte varierat sig. Gracerna ha spridits såväl på engelska och franska som åtminstone en gång på ryska i allt från tunga draman och ”period pieces” till science fiction, skräck och hårdkokt action.

Önskar se Kurylenko som stenhård hämnare

Det sistnämnda ger hon för övrigt åter prov på i Courier, en purfärsk skapelse som låter Kurylenko åter gå in en roll hon gjort tidigare i sådant som Momentum och Assassin Next Door/Kirot. Det vill säga den som stavas lika dödligt som tjusigt stjärtsparkande kvinnligt vapen. Därmed behöver det väl heller inte påpekas att fyrtioåringen är filmens mesta tillgång. När eftertexterna rullat färdigt är det inte utan att jag sitter och önskar att hon skulle bli erbjuden en potentiell actionfilmserie á la Resident Evil eller Underworld. Eller varför inte be henne agera stenhård hämnare, typ Jennifer Garner i Peppermint eller nykomlingen Sasha Luss i Luc Bessons Anna för att nu ta några aktuella exempel.

I skurkrollen gör i sin tur Gary Oldman sitt bästa för att vara så vidrig som möjligt, men går i ärlighetens namn mest på rutin. Han överträffar i alla fall vare sig den blodtörstige krigsförbrytaren i The Hitman’s Bodyguard eller sin knarksniffande korrupta snut i Léon/The Professional. Vilket kanske inte är så konstigt. Han dyker trots allt bara upp då och då som för att markera sin närvaro.

Obekväm ung man ska oskadliggöras

Handlingen då? Well titeln säger en väl en del. Kuriren i Kurylenkos skepnad spelar alltså spelar förstafiolen. Hon kör London runt på sin motorcykel alltmedan Oldmans gangsterboss Ezekiel Manning sitter i husarrest i sin New York-ska lyxvåning och väntar på besked av det dödliga slaget. För det är klart att det paket hon ska leverera på hans vägnar innehåller en (gas)bomb. En obekväm ung man som sett för mycket ska nämligen oskadliggöras. Är det tänkt. Fast dessvärre för Manning uteblir de goda nyheterna. För när den namnlösa kuriren själv blir indragen flyr hon med den dödsmärkte ynglingen ner i höghusets garage, och längre kommer de inte eftersom alla utgångar låsts av ”the bad guys”.

En jävel på att ta gorillor av daga

Som på beställning följer ett helt kompani dubbelspelande Interpol-agenter på Mannings lönelista efter duon ner i garaget hack i häl med våld i sinnet och mord i blicken. Något de inte har mycket för i slutänden. Förstås, eftersom kuriren är en jävel på att ta även de biffigaste gorillorna av daga. Sålunda vankas det brutalt fajtande i parti och minut. Vilket förstås inte ska underskattas i ett sådant här sammanhang. För egen del jag kan faktiskt tycka att det så kallade godset levereras hyggligt i detta avseende.

Sänk kraven, slappna av och få en trevlig (action)stund

Fast med detta sagt; de som förväntar sig slickat iscensatta brutaliteter á la Atomic Blonde, John Wick, Salt, Wanted och liknande lär bli besvikna. The Courier ägnar sig inte åt sådant genomarbetat finsnickeri. Det här är trots allt en standardthriller med pengamässiga begränsningar. Så gnäll inte över allting, sänk kraven slappna av och ta inte allt så allvarligt, så kan kanske även just du som råkar vara en väl kritisk actionfan ha en ganska trevlig stund framför dig med Kurylenko, Oldman och gänget.

Struntar i att sälla mig till fårskocken i (kritiker)mängden

Men är då The Courier värd ett medelbetyg? Tveksamt, tycker kollegorna. Minst sagt. På Rotten Tomatoes ligger kritikerbetyget på skoningslösa sex procent medan någorlunda hyggliga trettioåtta procent av publiken gett godkänt. För egen del struntar jag i att sälla mig till fårskocken i (kritiker)mängden, och istället vara generös och dela ut en ”trea” trots allt. Om än en tämligen skakig sådan.

Skriven 2020-05-26

print

Våra samarbetspartners