DJÄVULSMÄRKET (La Marca de Demonio/Mark of the Devil)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Dum exorcism utan skräckstämning, Mexiko 2020
Regi: Diego Cohen
I rollerna: Eivaut Rischen, Eduardo Noriega, Arantza Ruiz, Dunia Alexandra, Lumi Cavazor
(Netflix)

BETYG: ETT

Som vi brukar säga: bara för att en film är på ett annat språk än engelska, betyder det inte att det är en kvalitetsfilm. Bara för att en film inte är gjord i Hollywood behöver den inte vara intressant.

Inget med tysk kultklassiker att göra

Djävulsmärket, som är ett så kallat Netflixoriginal, är en mexikansk skräckfilm på spanska – men om man inte själv ändrar språk i inställningarna, får man den dubbad till engelska. Filmens engelska titel är Mark of the Devil, men denna film har inget med den tyska kultklassikern från 1970 med samma titel att göra. Häxjägarrafflet med Udo Kier är bättre – på alla sätt.

Amatörmässigt om exorcist

Diego Cohen står för regin till denna nya film, vars enda fördel är att den bara varar 82 minuter. Filmen visar sig vara rätt amatörmässig, med valhänt regi och lite vingligt skådespeleri, och med ett manus som lämnar en hel del att önska.

I en prolog ser vi en exorcist försöka driva ut en demon ur en liten pojke. Det går inte så bra, och pojken dör. Exorcisten dumpar kroppen i ett dike. En bok, till förväxling lik Necronomicon ur Evil Deadfilmerna, glöms kvar i huset där pojken bodde.

Besatt av en demon

30 år senare dyker boken upp igen, och en kvinnlig forskare (eller vad hon nu är) tar hem den. Det skulle hon inte ha gjort. Kvinnans tonårsdotter Camila (Arantza Ruiz) och hennes kompisar hittar boken och läser högt ur den. Ett fönster öppnas och Camila blir besatt av en demon.

En mystisk man; Karl (Eivaut Rischen), som klär sig som Alejandro Jodorowsky i El Topp dyker upp. Han besitter övernaturliga krafter, eftersom det bor en demon i honom. Kan han vara pojken från prologen? Han slår sig ihop med prästen Tomás (Eduardo Noriega), som är narkoman – och som ser ut som Alejandro Jodorowsky klädd som präst. Tillsammans ska de driva ut demonen ur Camila.

Skräckstämning vägrar infinna sig

Filmen inleds med ett Lovecraftcitat. Lovecraft nämns senare i dialogen. Djävulsmärket är en slarvig blandning av Evil Dead, Exorcisten, Lovecraft och en del annat. I stort sett inga rollfigurer presenteras närmare. Här finns ett par bra idéer och några hyfsade bilder, men som helhet funkar det inte alls. Det är bara dumt, fånigt och tråkigt. Skräckstämning och spänning vägrar infinna sig, det räcker inte med en del splatter och förvridna demonröster.

Slutet hintar om en uppföljare.

Skriven 2020-03-27

print

Våra samarbetspartners