LEJONKUNGEN (The Lion King)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
CGI-modifierad naturfilm, USA 2019
Regi: Jon Favreau
Originalröster: Donald Glover, Chivetel Ejiofor, John Oliver, James Earl Jones, John Kani, Seth Rogen
DVD/Blu-Ray/VOD
(Walt Disney Home Entertainment)

BETYG: TVÅ

Så var det dags för den sista av 2019-års trio av tecknade Disneyklassiker som blivit liveaction. Denna gång är det Lejonkungen som blivit lite verkligare. Som alla förstår är det en himla massa CGI och inte speciellt mycket riktiga djur det handlar om. Lejonkungen räknas till de absolut mest framgångsrika Disneyfilmerna någonsin. Filmens soundtrack innehöll ett antal starka hits och att det skulle bli en musikal av det hela gjorde väl ingen förvånad. Musikalen spelas ju än idag på Broadway och det har ju även varit en hel del andra uppsättningar både här och där.

Lejonkungen är väl inte direkt byggd på någon direkt litterär förlaga utan snarare inspirerad av bl.a. Hamlet. Hursom filmen kretsar ju kring lejonungen Simba vars pappa blir avsatt från sin tron av sin broder Scar. Scar förvisar lille Simba från riket där de bor. Filmen handlar sedan om Simbas överlevnad ute i den stora savannen där han växer och blir stor tillsammans med sina vänner. När Simba blivit någorlunda vuxen är det ju dags att återvända till sitt rike och återta den plats han var född till.

Det blir inte alltid riktigt lyckat när man gör om till liveaction. Vad är det egentligen för skillnad på tecknat med igenkännbara röster eller datoranimerat med igenkännbara röster. Filmen påminner mycket om en naturfilm och är ju väldigt välgjord men den känns på tok för lång. En tanke hade varit att slopa all dialog och bara ha en berättarröst…

Extramaterialet är rikligt med mycket bakom scenerna material och som tidigare nämndes har ju musiken en framträdande roll och då finns det så klart en möjlighet att se filmen med sing-along texter.

Skriven 2019-12-22

print

Våra samarbetspartners