KNIVES OUT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Rian Johnson
I rollerna: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-11-29

Genom all action och lättsamhet som genomtränger filmrepertoar efter repertoar känns det oerhört befriande att ta sig an eller rättare sagt blir serverad underhållning i den här klassen.

Daniel Craig kunde nästan ha burit sin smoking i den här Wes Andersonliknade uppsättningen, men i den här rollen som Benoit Blanc behöver han bara leverera sina knivskarpa frågor i tweed framför det fantastiska konstverk som utgörs av hundratals blänkande dolkar. Alla mer eller mindre passande för att vara ett centrumobjekt hos den dysfunktionella familjen Thrombey.

En stjärnspäckad ensemble av regissören Rian Johnson där varje karaktär känns som ett perfekt uppdukat julbord, fullt av delikatesser där vi väljer var sin favorit. En nästintill svävande Toni Colette övertygar nästan sig själv att tro på sin egen obefintliga framgångssaga. Den arroganta sonsonen Chris Evans taktik att manipulera sin familj finns där som mandeln i gröten. Alla får sitt.

Jaime Lee Curtis som äldsta dottern Linda försörjer mer eller mindre sin make Richard Drysdale (Don Johnson). Egentligen försörjes alla genom Lindas fader Harlan Thrombey (Christopher Plummer), och när pengar, mycket pengar är inblandade hos giriga familjemedlemmar uppstår per automatik olika nivåer av godhet, småaktighet och framförallt falskhet.

Det är här inte en julsaga. Om denna fantastiska familjeegendom kunde vara skrudat i vitaste snö hade det kanske varit lättare att följa blodspåren. Men nu får vi förlita oss hederligt tvistat detektivarbete med finess.

Skriven 2019-11-29

print

Våra samarbetspartners