AÏLOS RESA (Aïlo: Une odyssée en Laponie)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Guillaume Maidatchevsky
Dokumentär
Svensk berättarröst: Rolf Lassgård

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-11-29

Naturfilmer på bio tillhör väl inte det vanliga i dagens läge. Istället går de flesta direkt till streaming eller dvd/bluray för att sedan komma på en TV-kanal nära dig. Ett undantag jag kan komma ihåg var Pingvinresan där vi fick följa en flock pingviner genom deras dagliga liv under ett år, det vill säga från ägg till vuxenlivet.

Nu är det återigen dags för en liknande livsresa fast i stället för Sydpolen har man vänt på klotet och zoomat in sig på nordligaste Lappland där Finland och Norge delar gräns. Och dit är det för oss nere i Malmö lika långt som till Barcelona…

Fast nu finns det liksom inga pingviner i Lappland, utan man har fokuserat berättelsen på en flock vilda renar, och då framför allt en det första året i renkalven Aïlos liv. Filmen inleds med att Aïlos mamma tvingas lämna sin renhjord för att föda sin kalv. När vajan sedan väl fött sin kalv sätter hon fart för att komma ikapp sin hjord. Det tar ett par dagar att komma ifatt och bli en del av hjorden. Efter det följer vi årstiderna och renarnas naturliga vandring tills året ändar, och vi är tillbaka var vi började med en dräktig vaja och en kalv på väg till livet som en sarv.

Förutom renarna får publiken även stifta bekantskap med ett antal andra djur ur Lapplands fauna som järven, fjällräven och vargen. Som nämndes inledningsvis, så tillhör det inte vanligheterna att naturfilmer går upp på bio, vilket är oerhört synd då det storslagna i att se naturen på en bioduk inte går att jämföra med en TV-skärm. Och uppskattade ni Pingvinresan så gillar ni säkert Aïlo. Filmen är en finsk/fransk/norsk samproduktion, och i den svenska versionen får vi avnjuta Rolf Lassgård som ciceron och berättare.

Skriven 2019-11-26

print

Våra samarbetspartners