TRE SEKUNDER (The Informer)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Andrea Di Stefano
I rollerna. Joel Kinnaman, Rosamund Pike, Common, Ana de Armas, Clive Owen

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-09-27

Anders Roslund goes Hollywood? Ja, i alla fall har hans och alldeles för tidigt bortgångne kollegan Börge Hellströms thriller Tre sekunder filmatiserats under titeln The Informer. Fast här i Sverige går förstås även filmen under samma titel som boken.

Med detta sagt, så skiljer sig innehållet i denna rulle föga förvånande en del från hur Roslund och Hellström gestaltade det hela då det begav sig. Inte minst har handlingen flyttats till USA, den slitne åldrande kommissarie Ewert Grens har förvandlats till medelålders cool svart dito i Commons skepnad utan förnamn och infiltratören Piet Hoffman, slutligen har blivit Pete Koslow.

Varför detta namnbyte, kan man emellertid undra. Joel Kinnamans utseende, bakgrund och karaktärsdrag är i stort sett de samma som i böckerna. Förmodligen för att det är en poäng med att han är av polskt ursprung här, blir svaret.

Det är nämligen i den änden man får börja när denna något snåriga historia inleds. Koslow är nämligen ex-fånge insyltad med den polska maffian. Dock bara som undercover i rättvisans tjänst, och nu är det tänkt att FBI ska plocka ut honom i samband med ett knarktillslag.

Dessvärre spårar operationen ur å det värsta, vilket leder till att Koslow måste återvända till fängelset både för att återfå sin frihet och bevara livhanken för sig och sin familj. Motiven må skilja sig åt, men summan av kardemumman för honom är den samma; en ny fängelsevistelse krävs. FBI vill att han ska skaffa bevis som kan sätta åt nämns maffia medan dessa å sin sida kräver att han ska dra igång en lönsam fentanyldistribution innanför fängelsemurarna.

Om detta låter som en klassiskt ”gritty” actionthriller, så är det helt avsiktligt. För det är precis vad det är, varken mer eller mindre. Det här är en hårdkokt historia om motbjudande bad guys, ett korrupt FBI, snokande snutar och en inte alldeles ren hjälte i centrum som försöker skydda sin familj och överleva mot kassa odds.

Givetvis bjuds man inte på något man inte sett tidigare, men filmen håller stilen och opersonlig PG-13-action stången hela vägen. Sedan skulle jag nog vilja hävda att historien tidvis ter sig lite väl rörig för sitt eget bästa. Jag uppfattar det som att manusförfattarna varit väl generösa med att stryka text ur den litterära förlagan.

Men ändå, det hade likväl varit intressant att få skåda även resten av boktrilogin, Tre minuter och Tre timmar, på vita duken. Roslund/Hellströms böcker är trots allt som gjorda för att bildsättas, vilket trots allt är uppenbart redan i detta alster.

Skriven 2019-09-25

print

Våra samarbetspartners