BELLAMY BROTHERS – skivaktuella countrylegender till Sverige i oktober

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Sverigeaktuella Bellamy Brothers kommer för evigt att vara förknippade med Let Your Love Flow, crossoverhiten som inte bara nådde topplaceringen i USA, utan även i ytterligare dryga dussinet länder runt om i världen. Men bröderna David och Howard Bellamy var inget one-hit-wonder. Tills ostoppbara Brooks & Dunn äntrade scenen i början på nittiotalet var de världens mest populära countryduo någonsin.

Först att influeras av Eagles västkustrock

Det faktum att de haft hela fyrtiofem låtar på den amerikanska countrylistan genom åren säger något om succéns omfattning, och även om framgångarna nu i ärlighetens namn sinat ordentligt på senare år går det inte att förneka deras inflytande på countryscenen. Inte minst var bröderna en av de första akterna som gav intryck av att vara uppenbart influerade av Eagles ståmsångsfyllda, mer västkustrockiga uttryck. Längre fram från slutet av åttiotalet och framåt tog band som Blackhawk, Diamond Rio, Little Texas, Lonestar och Restless Heart över stafettpinnen i detta avseende, men att trenden inleddes med Bellamy Brothers går knappast att förneka.

Vemodig hippieromantik och andra klassiker

Och Let Your Love Flow i all ära, men det är inte den enda klassikern de ligger bakom. Visst, det är garanterat den största, men får jag välja ser jag gärna att dessa åldrande hjältar spelar sådant som den idag inte helt politiskt korrekta Do You Love as Good as You Look, For All the Wrong Reasons, Forget About Me, I Need More of You, vemodigt hippieromatiska Old Hippie – den 95:e bästa countrylåten någonsin enligt Rolling Stones skribenter 2014 – och I’d Lie to You for My Love, en sång många män säkert motvilligt känner igen sig i.

Ja, just det. Höll nästan på att glömma den där sången med den alldeles för långa titeln. Det är naturligtvis If I Said You Had Beautiful Body Would You Hold it Against Me som åsyftas. Denna softa sak var inte bara etta på den amerikanska countrylistan utan även en topptre hit i England, tro det eller ej. Välförtjänt var framgången dock.

Åldrande bröder i fin (röst)form

Fast när nu Bellamy Brothers nu äntligen kommer till Sverige med sitt nya och tillika trettionde studioalbum Over The Moon är det möjligen sista gången. Storebror Howard är inne på sitt sjuttiotredje år medan lillbrorsan David fyller sextionio redan nu på måndag den 16 september.

Så vad ska man säga; det känns vemodigt när artister man följt i evigheter blir gamla, men att åldras är alltid bättre än alternativet, så ta chansen att se dem nu ni som minns dessa trotjänare från då det begav sig. För det lär inte bli fler bli fler möjligheter i våra nordliga trakter. Någonsin. Och ryktet säger att duon alltjämt ska vara i fin (röst)form.

Skriven 2019-09-13

Bellamy Brothers spelar på följande platser under oktober:
8 Nöjesteatern, Malmö
10 Skandiascenen, Cirkus, Stockholm
11 Konserthuset, Gävle
12 Hotell Lappland, Lycksele

print

Våra samarbetspartners