CRAWL

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Alexandre Aja
I rollerna: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Mortfydd Clark, Ross Anderson, Jose Palma

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-07-24

Låt mig inleda dessa rader med några händelser från levande livet för att så att säga få er på rätt våglängd för den film jag här skall orda om. Storm och orkaner i USA är inte likställiga med de vindpustar vi ondgör oss över vissa vintrar. Vissa platser värre än andra naturligtvis, och vi minns att gamle rockidolen Fats Domino som bodde i New Orleans klarade livhanken tack vare att han räddade sig upp på taket när träd och bilar flög omkring öronen på honom.

Cajun Deltat i Louisiana och Florida är de sista platser man vill vara på om cykloner likt Katrina 2005 pockar på uppmärksamhet. I Florida är det också risk att att traktens alligatorer söker oönskad kontakt och då är vi framme vid den högst begåvade franske regissören Alexandre Ajas, mannen bakom bland annat Piranha 3D, Switchblade Romance och inte minst nyinspelningen av The Hills Have Eyes senaste bidrag till skräckgenren, Crawl.

Inga onda dockor eller gengångare här inte utan tvättäkta matsultna alligatorer som får publiken att sitta som på nålar. Simmerskan Haley (Kaya Scodelario) har ett komplicerat förhållande till sina skilda föräldrar, men när systern blir orolig för pappan som inte hört av sig när en storm närmar sig Floridas kust sätter hon sig i bilen och kör dit. Stormen rasar och pappan ligger skadad i källaren på den raserade kåken. Haley tar sig ner, men tyvärr gör också en familj av alligatorer det.

Det är nagelbitande och klaustrofobiskt spännande när paret kämpar mot vindar och vatten medan de gigantiska överlevarna forntidens jätteödlor slickar sig om munnen runt hörnen. Visst har Aja lånat lite här och var från Hajen, Alien och diverse andra godbitar, men han gör storyn till sin egen och strör inte effekter omkring sig som självändamål.

Jag vet att jag skjuter på öppet mål när jag kallar relationsproblematiken mellan fadern och dottern för något haltande krokodiltårar, men något bättre ord är svårt att skaka fram i all hast.

Skriven 2019-07-24

print

Våra samarbetspartners