MIDSOMMAR

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ari Aster
I rollerna: Florence Pugh, Will Poulter, Jack Reynor, Liv Mjönes, Julia Ragnarsson

BETYG: TVÅ
Premiär 2019-07-09
Premiär 2019-07-09
Premiär 2019-07-09

Tänk dig Knutby, magisk svamp och kostymörer från Komvux textilkurs. Blanda detta med koreografi från zoombiland och krydda med en nidbild av asatro i frigolit, så får du all anledning att besluta om du vill ha ångest direkt eller kanske för att du betalade fullpris för biobiljetten.

I filmen Midsommar får vi följa ett par amerikanska ungdomar som blivit inviterade till Hälsingland av deras gemensamma vän Pelle för att fira en oförglömlig nordisk midsommar. Scenen tar plats i en vacker dal där civilisationen lyser med sin frånvaro och platsen brukas av en sekt där folktro och inavel ses som räddningen för dess fortlevnad. De amerikanska gästerna välkomnas med största tänkbara gästfrihet. Fast sekten har dolt ett syfte med deras besök. En efter en försvinner de från högtidens olika evenemang och den reducerande gruppen dras djupare in i sektens ritualer.

Hade alla ingredienser testats en eller två gånger innan man kokar soppa på spiken skulle filmen kanske få en helt annan smak. Nu framstår det mest som en vägkroksmeny baserat på konstnärliga pretentioner, långsamt kokade bakom den lokala fäboden där receptboken borde hamnat i majbrasan för länge sedan.

Skriven 2019-07-08

print

Våra samarbetspartners