BOOKSMART

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Olivia Wilde
I rollerna: Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever, Jessica Williams, Jason Sudekis, Will Forte

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-06-19

Jag har alltid rest ragg mot så kallade collegefilmer därför att de oftast är en förolämpning mot sin målgrupps intelligens. Du är för gammal och övervintrad, hör jag röster i fjärran. Inte alls,jag gillade dem inte ens på femtiotalet när Greasegenerationen sög åt sig John Saxon och Sandra Dee, och man inte ens hade börjat prata om sex och än mindre tillämpa det.

Behöver väl inte sägas att jag talar inte om filmer som Mandomsprovet (1967). Med en och annan ofrivillig fördom i bagaget noterar jag med tillfredsställelse att även den här genren har växt med uppgiften att hänga med sin tid. Visst finns klichéerna fortfarande med i bilden, men den fräscha och uppdaterade humorn som nu är till tjejernas fördel istället för killarnas patent ger helheten ett rejält lyft.

Jag tycker också om budskapet att aldrig ha förutfattad mening om en person som man inte vet ett dugg om. Molly (Beanie Feldstein) har just sådana om de klasskompisar som inte lever och dör för skolan. Detta gäller speciellt de som är populära. Hennes “sidekick” Amy (Kaitlyn Dever) dyrkar marken hon går på, men förlorar därför sin egen identitet. Att hon dessutom är lesbisk är ett faktum som egentligen inte har någon plats i deras relation.

Historien om flickornas öden och äventyr på väg till ett party som de råkar sakna adressen till är i sig fjäderlätt men regissören Olivia Wilde tillagar den som en ganska välstekt höna. Tack vare duons kemi och deras förmåga att leverera den snabba och ibland lite hafsiga dialogen med charm och närkontakt med sin säkert öronmärkta publik konstaterar jag att mina farhågor verkligen kommit på skam.

Skriven 2019-06-13

print

Våra samarbetspartners