MEN IN BLACK: INTERNATIONAL

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: F. Gary Gray
I rollerna: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Liam Neeson, Emma Thompson, Rafe Spall

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-06-14

Det har varit mycket mastadontfilmer på repertoaren de senaste veckorna. Godzilla rosade knappast marknaden medan X-Men var strået vassare i mina ögon.

Nu går ridån alltså upp för fjärde omgången Men In Black minus Tommy Lee Jones och Will Smith. Detta faktum gör knappast vare sig en neutral publik i allmänhet eller finsmakare i synnerhet glada. Originalet har faktiskt 22 år på nacken så det förvånar knappast att Hollywood tycker att tiden är mogen för reboot och oddsen för en hit har till och med fått upp Emma Thompson, Leam Neeson och Rebecca Ferguson på banan.

Ingen av dem behöver slita ut sig för brödfödan skall tilläggas. Må så vara att Neeson och Ferguson får markera sin närvaro som bad guys & girls i några spektakulära scener. Man brukar som sagt kalla filmer och tv-serier som bibehåller ramarna, men lösgör karaktärerna och storyn att leva ett eget liv för reboots och en sådan har vi alltså här.

Summan av kardemumman har blivit en förvisso inte djupsinnig eller högtravande ambition att överträffa originalet, men väl fungerande actionrulle med festliga och underfundiga figurer från yttre rymden.

Tessa Thompson gör en av aliens besatt kvinna som får in en fot i MIB och gör gemensam sak med agenten Chris Hemsworth att skydda en utomjordisk kunglighet. Projektet går överstyr och paret får nu fly undan både vänner och fiender. Tempot är högt uppskruvat och färgstarka aliens står i kö för att få uppmärksamhet. Dialogen jobbar så det knakar för att ge en cool inramning till hela härligheten och det fungerar utan större tuggmotstånd.

Ibland tillåter den sig till och med att levereras med klädsam självironi. Utan tvekan lägger jag ribban för Men In Blacks pånyttfödelse högst av de tre filmer jag statuerade exempel med i början. Underhållningsvärdet har utan tvekan högst valör här.

Skriven 2019-06-14

print

Våra samarbetspartners