DUNGEN, KB, Malmö den 13 juni 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det har gått 15 år sen Dungen släppte albumet Ta Det Lugnt och detta firas med att spela albumet i sin helhet. Skivan innebar ett genombrott och Gustav Ejstes har sedan dess levererat ett antal intressanta album.

Allt i positiv bemärkelse

En fot i 60-talets Pink Floyd-psykedelia, en annan i svensk folkmusik, en tredje i den progressiva 70-tals rocken och ovanpå detta svenska texter, det är vad som erbjöds på KB denna torsdagskväll. Vi slänger in lite jazzfusion och pop när vi ändå är igång och letar musikstilar.

De mest kända låtarna från albumet är Panda och Du Är För Fin För Mig, men det finns andra låtar på albumet som är intressanta. Åttaminuterslåten Lipsill som börjar försiktigt för att efter fyra minuter implodera till något tämligen utflippat och progressivt. Lite King Crimson över kompositionen. Allt i positiv bemärkelse.

Skruvar frenetiskt och finjusterar

De underfundiga texterna blandas med långa instrumentala passager som emellanåt verkar halvt improviserade. Sologitarristen Reine Fiske skruvar frenetiskt och finjusterar ljudet genom hela konserten. Med förflutet i andra progressiva band som Morte Macabre och Landberk kan jag ju tänka mig att även detta passar honom utmärkt.

Musik att avnjutas i sofffan

Och hur lät det då? Jo som på skivan fast med lite sämre ljud. Upplevde att låtarna framfördes tämligen likadant som på albumet. Musiken är ju redan svävande så mer utsvävning behövdes ju knappast. Publiken smådiggar men den här musiken ska man ligga ner i en soffa och avnjuta.

Mellotron, ett fantastiskt instrument

Förutom sånger från Ta Det Lugnt blev det ytterligare tre låtar efter det att kvartetten blev inklappad igen. Var har du varit kunde lika gärna varit skriven 1972. Mellotron, detta fantastiska instrument som alla proggband med självaktning började använda på den tiden ligger som en tjock matta över hela låten. Konserten avslutades med den instrumentala Fredag från albumet 4.

Vad som hände efter någon minut in i sistnämnda låt vet jag inte, men den tvärstannade och bandet började från början igen. Nåja, värre saker har skett…

Tidlöst mellan 1968-1972

Det var sammanfattningsvis en trevlig kväll med jordnära och tidlös musik. I detta fallet innefattar tidlös tiden mellan 68-72. Det var väl då tiden stod stilla…

  • Dungen - Foto: Zoran Cullibrick
    Dungen - Foto: Zoran Cullibrick

Skriven 2019-06-14

print

Våra samarbetspartners