ROCKETMAN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Dexter Fletcher
I rollerna: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden, Bryce Dallas Howard, Gemma Jones

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-05-29

Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen. En entré som har gjort avtryck i historien. Rocketman, en historia som fortfarande skrivs där han vandrar in i djävulens skepnad, orange med horn. Fast med hjärtformade glasögon. Beslutsam och med sin egen svångrem runt halsen.

Ett krus fyllt med berättelser de flesta har hört men kanske inte lyssnat till. Inte förrän Dexter Fletcher får äran att regissera stroferna om underbarnet Reginald Kenneth Dwight, för det är precis vad Sir Elton John är, ett underbarn med ett fantastiskt musikaliskt öra och en mormor (Gemma Jones) som ser till att han förverkligar det han är ämnad att göra. När hon följer med honom till Royal Academy of Music är han 11 år och där uppstår möjligheterna för den unge Elton John.

Filmen kliver innanför en kärlekslös uppväxt med en blandning av musikaliska nummer (låt dig inte skrämmas). En fader från Royal Air Force (Steven Mackintosh) utövar sin militära disciplin mot sonen medan modern (Bryce Dallas Howard) sköter sina husmoderliga sysslor, till synes längtande efter ett annat liv.

Denna törst efter kärlek går som en röd tråd genom filmen där behovet dövas med floder av sprit, kokain och sexorgier. Allt sammanknyts i fantastiska toner, de flesta framförda av huvudrollsinnehavaren Taron Egerton som många känner igen från Kingsman. Egerton med några kilo extra lyfter utmaningen strålande och tillsammans med hans nära vän Bernie Taupin (Jamie Bell), textförfattaren som 1967 svarade på samma annons som Elton John och än i dag är Elton Johns samarbetspartner.

Vi känner igen mönstret, framgången och baksidorna som följer i berömmelsens fotspår. Regissören Dexter Fletcher tog över registolen i Bohemian Rhapsody efter Bryan Singer fick sparken. Fletcher har en känsla att kunna berätta både för de inbitna fansen och för den bredare publiken, utan att förlöjliga eller krypa för en av världens största artister. Elton John bad uttryckligen att Dexter skulle vara brutalt ärlig i regin.
Vissa anakronistiska inslag finns, men dessa passerar under radarn. Så rådet är att följa med på en berättelse där allt tar fart på rockklubben Troubadour i Los Angeles 1970. Luta dig tillbaka och njut av storslagen musik från en av de få, riktigt stora begåvningarna där talangen, musikaliteten och scennärvaron har kommit till sin rätt med över 300 miljoner sålda skivor.

Skriven 2019-05-24

print

Våra samarbetspartners