STEVE HACKETT, Amager Bio, Köpenhamn den 16 maj 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Genesis Revisited tour 2019. Gammal musik blir som ny när det är live.

Steve Hackett turnerar just nu för fullt och firar att soloalbumet Spectral Mornings fyller 40 år. Dock tror jag att de flesta som kom till det nästan utsålda Amager Bio i Köpenhamn hade kommit för att lyssna på framförandet av det klassiska Genesisalbumet Selling England By The Pound som släpptes hösten 1973. Ett bra betyg för ett 46 år gammalt album.

Tamt från senaste plattan

Steve Hackett blidkade den ”skeptiska till all musik efter 1980”-publiken och öppnade med en låt från Spectral Mornings för att sedan kunna smyga in tre låtar från senaste plattan At the Edge of Light. Artiga applåder och bra låtar men det kändes ändå lite tamt. Både från bandet och publiken. Lite bättre respons blev det dock när resten av första setet åter var godbitar från Spectral Mornings. Bandet tyckte dock att efter 50 minuter var det dags för kaffepaus.

Svenska inslag i bandet

I den imaginära kaffepausen kan jag passa på och berätta att både sångare och bassist är svenskar. Nad Sylvan på sång låter med sin ljusa stämma som en bra kopia på Peter Gabriel. Jonas Reingold på bas med förflutet i Flower Kings får det att svänga gott.

Bokstavstrogen liveversion

Nåväl, då var det dags för set två och det märktes direkt på publiken att detta var anledningen att det stod här. Det blev en mäktig allsång direkt vilket förmodligen tände bandet rejält. Det kändes som en tämligen bokstavstrogen version av albumet där de till och med hade tonande slut på låtarna. Lite kul faktiskt. Albumet var en fantastisk storsäljare på sin tid och inte undra på med klassiker som Dancing with the Moonlit Knight och Battle Of Epic Forest. 50 minuter bra musik går snabbt och konserten avslutades med mera dans. Fast på en vulkan. Dance on a Volcano från Trick of the Tail-albumet. Inte helt oväntat blev det extranummer och medley som passande nog avslutades med Los Endos. Bandet verkade ha kul på scen och det var på det hela en trevlig tillställning.

Vinnande koncept

Konceptet att köra gamla plattor rakt av är absolut ett vinnande koncept och jag är tämligen övertygad att nästa år kommer Steve tillbaka och kör någon eller några andra klassiska Genesisalbum och fyller ut med lite eget material. Och jag kommer vara där då med.

Skriven 2019-05-17

print

Våra samarbetspartners