KONSERTRECENSIONER – mycket på gång på JPS Media i april/maj

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Musiken sover aldrig, den är alltid (a)live överallt. För konsertutbudet är minst sagt imponerande på många ställen, och då inte minst i den region vi verkar i. Eller kanske man kanske rent av skall beteckna tillgången av konsertalternativ som överväldigande. Eller kanske rent av mördande? För även om det nu är ett angemämt problem, så är det trist ibland att man inte likt en del superhjältar kan dela på sig och skåda två konserter samma kväll.

Men det är förstås en fråga om hur man nu väljer att se det när nu Malmö-Köpenhamnsregionen ska bevakas. Ett lyxproblem kallar jag det. Fast det är förstås samtidigt en tämligen omöjlig uppgift att täcka in allt.

Det räcker med att kolla in lokala skivaffären Folk Å Rocks lika intima som vitalt fullmatade program för att bli vimmelkantig, och när man sedan adderar Köpenhamnska Royal Arena och allt annat som bjuds på andra spelställen mellan dessa två ytterligheter är det lätt att bli överväldigad.

Fast hur som helst. Här nedan följer mina bokade konsertäventyr den närmaste månaden. Reservation för ändringar, dock. Men den som lever får se.

24 april: MIKE + THE MECHANICS, Amager Bio, Köpenhamn
Mike Rutherford och gänget är tillbaka bara sisådär tjugo månader efter föregående besök. Det är väl tveksamt om låtlistan kommer att skilja sig nämnvärt från då, men vad gör väl det. Det här är snygg feelgoodrock av bästa märke med inte så lite popsensibilitet.

25 april: TEENAGE FANCLUB, Lilla Vega, Köpenhamn
När detta närmast legendariska brittiska alternativband med melodikänslan i centrum och småkantiga arrangemang som hemligt vapen nu slutligen kommer till den danska huvudstaden är det bara att tacka och ta emot. Det är väl inte alldeles osannolikt att de kommer att framföra personliga favoriten Mellow Doubth.

26 april: NICOLE ATKINS, Folk Å Rock, Malmö
Amerikansk singer/songwriter som blickar bakåt mot croonergenren, soul á la sextiotalet och den tradition som stavas Brill Building. En spännande mix.

29 april: REBECKA TÖRNQVIST, Victoria, Malmö
Törnqvist har gradvis distanserat sig från det sköna breda jazzsoundet som var hennes signum i början på nittiotalet då allt började. Något inte minst senaste albumet Home Secretary utgör ett tydligt exempel på. Återstår att se hur mycket av det lite knäppa och skruvade som kommer fram live i dessa dagar.

5 maj: DR. HOOK, Malmö Live, Malmö
Countrypoparna Dr Hook firar femtio på vägarna, men officiellt splittrades bandet redan 1985. Fast sångaren Dennis Locorriere håller i alla fall liv i namnet. Och alla hitsen från Sylvia´s Mother till sista stora listklättraren Baby Makes Her Blue Jeans Talk.

6 maj: DAVID GRAY, Stora Vega, Köpenhamn
Respekterad folkrockare, singer/songwriter med electronicaböjelser, som trots sitt experimenterande sålt massor av skivor. En sällsynt gäst på våra breddgrader, så det är klart att ett besök i Vegas stora salong är givet denna dag.

9 maj: BATTLE BEAST, Pumpehuset, Köpenhamn
En del fans har gjort tummen ner för dessa finska metalgudars nya album No More Hollywood Endings. För mesigt, är domen. Men för egen del ser jag fram emot att se amazonen Noora Louhimo och hennes merry metalmen rocka melodiskt hårt igen.

17 maj: MUMFORD & SONS, Royal Arena, Köpenhamn
Det enormt populära folkrockbandet fortsätter charma sin enorma publik, och göra surmagade trendängsliga kritiker irriterade. Så även denna kväll, får man förmoda.

18 maj: ELTON JOHN, Royal Arena, Köpenhamn
Slutet på Sir Eltons tre år långa farvälturné närmar sig. Sorgligt, men sant. Den som inte hann köpa biljetter til denna utsålda show kan möjligen ta chansen den 6 juni istället då en extrakonsert går av stapeln i samma arena. Eller satsa på giget i Göteborg den 19 maj i Scandinavium.

Det var det hela fram till dess. Men lita på att fortsättning följer. Håll ögonen öppna.

Skriven 2019-04-16

print

Våra samarbetspartners