CLAIRE DARLING

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Julie Bertuccelli
I rollerna: Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Alice Taglioni, Laure Calamy, Samir Gusesmi

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-04-12

Om Catherine Deneuve hade varit hemmahörande i England hade hon med säkerhet titulerats Dame för länge sedan. Hon svepte fram på den franska vågen under sextiotalet i filmer som Paraplyerna i Cherbourg, gifte sig med Roger Vadim (Brigitte Bardots före detta)m och efter mellanlandning med fotografen David Bailey sedan med den italienske ikonen Marcello Mastroiannni. Den sistnämnde fick hon dottern Chiara som också är med i Claire,Darling med, så äpplet har fallit rakt under trädet.

Faktum kvarstår emellertid att inte ens ett briljant skådespeleri lyfter filmen högre än till just en provkarta på sådant. En film bör ju trots allt ha intentionen att engagera och hålla åskådarens intresse i stramast möjliga tyglar, och inte lägga biosalongen under narkos.

Claire Darling (Deneuve) är en excentrisk åldrande kvinna som lever med sin samling av diverse prylar och skuldkänslorna av den trasiga relationen till dottern (Mastroianni i dubbel bemärkelse alltså). En natt får hon en uppenbarelse att hon skall gå ur tiden och bestämmer sig för en stor loppis utanför huset. Ovärderliga prylar går för en spottstyver och dotter får äntligen tummarna loss och besöker modern för att försöka rädda vad som räddas kan.

När all ångest och tillkommakortanden kommit i dagen tycker man det borde ligga en explosion under ytan, men så alls icke. Filmen lunkar fram ofta med tillbakablickar och scener med aktörerna i olika åldrar och skeenden i livet. Fast här saknas hela tiden nerv och dramatik för att man skall orka fördjupa sig.

Ingen skugga skall dock falla på Julie Bertuccellis regi eller familjen Deneuve som gör filmen till en arbetsseger långt överstigande det sömnpiller de lyckas lyfta.

Skriven 2019-04-10

print

Våra samarbetspartners