EN KVINNA BLAND MÄN (On the Basis of Sex)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mimi Leder
I rollerna: Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux, Sam Waterston, Kathy Bates

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-03-08

Läste just att Anne McClain och Christina Koch skall göra den första kvinnliga rymdpromenaden utan manlig draghjälp. Sally Ride var förvisso uppe redan 1983 men då fanns manlig draghjälp på plats. Det har med andra ord snurrat många satelliter i luften innan två kvinnor ansågs kapabla att göra rymden den äran utan “jordgubbars” benägna hjälp.

Kanske såg Ruth Bader Ginsburg (välspelad tolkning av Felicity Jones) när hon som ung juridikstudent började sin törnbeströdda väg mot att få bli domare i USA:s högsta domstol. Vi skriver mitten av femtiotalet, en tid när kvinnan var på villovägar om hon var tio meter från köket och barnkammaren. Mannen jobbade ihop till brödfödan och kvinnan hade maten klar på bordet när han kom hem.

Detta var de åsikter som ofta delades av kvinnorna själv skall noteras, men så icke av Ginsburg. Med tidens värderingar, sociala såväl som moraliska måste hennes make spelad med inlevelse av Armie Hammer vara lika sällsynt som en snöboll i Sahara. Han tar hand om barnen och fixar maten samtidigt som han ju också är jurist och måste ge lite draghjälp till hustruns ständiga kamp mot de mulligaste av mansgrisar i den högsta domstol som har ena benet i artonhundratalet.

I dag skulle naturligtvis en kvinna som Ginsburg som alltid verkade ha jouröppet på hjärnkontoret stå främst i kön på politiska eller andra poster som kräver sin “hen” men det skadar aldrig att vi blir påminda om hur pionjärerna alltid har fått kämpa även för självklarheter och dumhet när den upphöjts till skön konst. Även om filmen lägger tyngden på familjen Ginsburgs privata vedermödor finns hon naturligtvis på arbetsplatsen också och dialogen är därefter.

Men här bjuds även på en liten aptitretare för de icke skattefrälsta i form av en svidande vidräkning med det svenska skattesystemet. Man kan mysa eller blunda, beroende på tycke och smak. Ett högst underhållande tidsdokument utlovas.

Skriven 2019-03-06

print

Våra samarbetspartners