STORMY DANIELS, Full Disclosure (St Martin’s Press/MacMillan)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En sak borde rimligen vara i det närmaste till hundra procent säker. Nästan alla som någon gång hamnat i onåd hos Trump beskriver honom på ungefär samma sätt. Han skryter i ett, pratar bara om sig själv, är bufflig rent allmänt och stämmer berörd part så fort något inte passar. Kvinnorna råkar förstås värst ut; han förnedrar verbalt, dömer dem enbart efter utseendet, raggar kasst, är allt annat än romantisk och använder sin position och makt för att få dem i säng är domen.

Ovärdigt en president

Porrstjärnan Stormy Daniels har han regelbundet kallat för hästansiktet sedan deras korta förbindelse 2006 blivit hett stoff de senaste två åren. Ett uttalande värdigt en president? Inte alls, men det är så mannen fungerar. Attack är alltid bästa försvar. Hela tiden. Då tar man själv kommandot, och med lite tur glömmer folk till slut vad kontroversen handlade om från början.

Glimtar från livet hittills

Fast nu är förstås Stormy Daniels bok inte så mycket en detaljerad inlaga mot Trump, som en slags egenhändigt skriven biografi med glimtar från hennes liv från då till nu. Först i kapitel tre drygt hundra sidor in i denna totalt 270 sidor inte särskilt tjocka bok kommer historien om det intiala, första famösa mötet med Trump.

Första mötet med Trump

Året var som sagt 2006, och Daniels arbetsgivare, vuxenfilmsbolaget Wicked Pictures var en av sponsorerna till en golftävling för kändisar i Lake Tahoe i Nevada. Där agerade i sin tur Daniels och några kollegor värdinnor åt deltagarna, och resten är historia. Trump dök upp så småningom, Daniels hälsade, fastighetsmagnaten ville bjuda på middag på tu man hand. Daniels hade tänkt nobba, men då ringde Trumps assistent och frågade igen, varpå Daniels sade okej.

Avhyvling för svart silkespyjamas

De möttes sedemera i takvåningen på casinot Harrahs. Hon var påklädd, han välkomnade i svart silkespyjamas och morgontofflor. Hon reagerade med en avhyvling.

– Go put some fucking clothes on, blev uppmaningen, varpå The Donald både försvann och återkom fortare än kvickt iklädd kostym.

Tappade musten

Så kan det gå, men svaret på frågan om huruvida Trump fick ligga blev ändå till slutet jakande. Varför? Jo, för att han passade på att ta av kostymen när Daniels gick på damernas, och någonstans här undrar man lite vad som hände. Men hennes förklaring går ungefär ut på att hon tappade musten. Den respekt hon trodde sig ha åtnjutit i ett sedemera bra snack vid samma tillfälle var skådespeleri av Trumpen. Ett sätt för honom att likväl komma innanför trosorna på sin gäst.

Ytlig relation rann ut i sanden

Där kunde historien slutat, men under en lång period höll Trump den på äldre dagar blomstrande dokusåpakarriären levande, och Daniels lockades länge och väl med en medverkan i just The Apprentice kändisutgåva. Så blev det inte, och till slut rann kontakten ut i sanden. Vilket i klartext betyder både den ytliga relationen som helhet och nämnda sexuella episod.

”Avslöjande” av skvallersajt

Vuxenfilmstjärnan är för övrigt noga med att framhålla att hon redan innan dess gradvis började betrakta kvällen med Trump som bara ännu en ”anekdot” på väg att tyna bort ur medvetandet. Men än viktigare var att hon aldrig berättade om detta möte för någon. Ändå kom historien ut. Våren 2011 kom skvallersajten The Dirty med ett ”avslöjande” om affären. Och det var en ”vän” som hade läckt. Daniels ville storyn skulle försvinna, men för det behövdes en advokat.

Fixare slätade över

Därefter låg historien och bubblade, men när Trump i mars 2015 gick ut och offentliggjorde sin presidentkandidatur för Republikanerna hamnade situationen i ett annat läge. Plötsligt återupplivades intresset från media samtidigt som Trumplägret började oroa sig för att relationen skulle inverka menligt på hans kampanj. I det läget skickades Michael Cohen, Trumps dåvarande advokat och fixare för alla släta över situationen på alla sätt han kunde.

Fängelse för köp av tystnad

Värt att notera är att vi här pratar om samme Cohen som nyligen dömdes till tre års fängelse för diverse skattefusk, brott mot kampanjlagen och diverse lögner yppade till en ”finansinstitution” och Senatens underrättelsekommitté.

Den milda fängelsedomen hänger givetvis samman med Cohens löfte om att samarbeta med myndigheterna, och bland de erkännanden som kom i samband med detta ingick medgivandet om de 130.000 dollar som användes för att köpa Stormy Daniels tystnad.

Fick Daniels att framstå som lögnare

Vuxenfilmstjärnan valde att ta pengarna då eftersom hon enligt egen utsaga ville lägga allt bakom sig, och inte ville behöva oroa sig för att Trump skulle komma efter henne igen. Därefter bröt helvetet loss på nytt i januari 2018. Ett statement författat av Cohen, som antydde att Daniels inte haft sex med Trump skulle skrivas på. Hon gjorde som hon blev ombedd att göra. Problemet var bara det att det fick henne att framstå som en lögnare.

Prisbelönad och stolt vuxenfilmsregissör

Med det lämnar jag ämnet Donald Trump. En cliffhanger? Absolut, men läs boken, så får ni reda på upplösningen. Min poäng med detta är precis som antyddes inledningsvis att Full Disclosure långt ifrån bara är ännu en skildring av Donald Trumps tvivelaktiga göranden och låtanden, I grund och botten är det här i minst lika hög utstäckning en slags löst sammanhängande biografi där sådant som Daniels inte särskilt roliga uppväxt, inträdet i porrvärlden, mötet med maken och tillika före detta Hollywood Undeadtrummisen Glen Crain och ambitionerna i egenskap av framgångsrik, prisbelönad, efterfrågad och stolt vuxenfilmsregissör.

Daniels skrapar bara ytan

Här måste också inflikas att man får ett tämligen positivt intryck av Daniels efter att ha läst färdigt boken. Hon verkar vara rejäl, ärlig, rolig och ha en moral vida överlägsen många andra. Så döm henne inte för yrkesvalet. Dock vill jag inte påstå att det här är något enormt intressant alster. Hyfsat underhållande för stunden må det hela vara, men intressant? Nja, kanske bitvis, men inte mycket mer än så. På det hela taget skrapar Daniels bara på ytan oavsett vad hon skriver om.

Trumps familjejuveler

Sedan som avslutning är det lika bra att utfärda en varning till alla er som enkom är ute efter att avnjuta pikanta avslöjanden och detaljer. För det här är knappast den rätta läsningen för er. Inte en enda liten grafisk porrfilmsanekdot berättas nämligen. Mer snaskig än Daniels råd till Donald Trump att raka sina familjejuveler blir Full Disclosure aldrig.

Skriven 2018-12-20

print

Våra samarbetspartners