ROBIN HOOD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Otto Bathurst
I rollerna: Taron Egerton, Jamie Foxx, Ben Mendelsohn, Jamie Dornan, Eve Hewson

BETYG: ETT
PREMIÄR: 2018-11-30

Jag hade lovat mej själv att inte inleda dessa rader med ett nostalgiskt suckande över den gamla goda tiden när Robin Hood var identisk med Errol Flynn. Löftet är härmed brutet, och med fullt legitima skäl. Förstå mej nu rätt, det har gjorts många bra Hood-rullar efter Flynn. Richard Todd gjorde en för Disney på femtiotalet och Russell Crowe så sent som för 8 år sedan är bara två exempel. Det här magplasket bör vi dock förbigå med tystnad.

Jag har aldrig sett Robin Hood och Marian tolkas av två talande Barbiedockor förr men nu har undret alltså skett med Taron Egerton och Eve Hewson. Jag vet inte om filmen är värst när den blixtrar och dundrar sej fram med hysteriska klipp varvat med spekulativa slowmotion inslag i parti och minut eller när dialogen slår knut på sej själv i filosofiska spetsfundigheter. Pilbågar förvandlas till kulsprutor och det finns ingen gräns på nördigheternas kavalkad.

Kevin Costners bidrag rosade ju inte heller marknaden men den räddades i alla fall av Alan Rickmans sanslöse Sheriff, något som inte gäller Ben Mendelsohn som man klätt ut i kläder som för att nu citera Karl Gerhard inte kan beskrivas utan måste ses. Nej Robin av Loxley göm dej i Sherwoodskogen och skäms.

Skriven 2018-11-28

print

Våra samarbetspartners