CREED II

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Steven Caple Jr.
Skådespelare: Tessa Thompson, Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Michael B. Jordan

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-11-23

Säga vad man vill om Sylvester Stallones fotavtryck i den filmhistoriska myllan men hans “baby” Rocky Balboa har han vårdat ömt och för säkerhets skull filmpubliken “gosa” med honom 8 gånger. Jag gillar boxning och köper gärna Rockysagan även om vi kunnat vara utan hälften av nämnda inspelningar utan att klaga.

Den första Rockyfilmen kom således 1976 när Stallone var 30 år och nybakad i branschen. Eget manus (som han nu också skrivit i Creed 2) och krav på att själv få göra rollen gjorde susen, “Sly” blev actionhjälten nummer ett under 80-talet. Tycker ni er känna igen historien i “Creed 2” beror det på att den återanvänts från Rocky 3 nu med nästa generation i fokus och gamle Rocky som “stödstrumpa”. Det var Apollo Creed som höll titeln när Rocky var i elden och dennes son Adonis (Michael B.Jordan) håller nu titeln när sonen till den ryske boxaren Ivan Drago (Dolph Lundgren) som slagit ihjäl fadern nu vill göra om bravaden.

Historien upprepar sig alltså för en ny biopublik. Eftersom det kalla kriget (på papperet i alla fall) är över och boxningen inte längre har samma status som på Alis tid något som f.ö också gäller Stallone får filmen naturliga problem även om “Slys” manus faktiskt är en lyckad blandning av nostalgi, sentimentalitet och gammal klassisk good guy & bad guy mentalitet som är ganska sällsynt i teknikens fölovade Hollywood. T.o.m Stallone själv och Dolph Lundgren åldras med värdighet och levererar sina tungsinta betraktelser över sina respektive öden trovärdigt. Den en blev staty och den andre hamnade på dekis i ett Ryssland som bara tolererar vinnare. Tessa Thompson som Creeds flickvän är också till sin fördel då en äkta “Champ” alltid måste ha sin flicka i närheten. Ingo hade ju sin Birgit när han fightades i USA. Som vanligt höll jag på att säga måste man avsluta med att gnälla över längden på över 2 timmar. Att sätta ner klacken och dra ner ridån 20 minuter tidigare hade avgjort varit av godo.

Skriven 2018-11-21

print

Våra samarbetspartners