KÄRLEK PÅ HJUL (Tout le monde debout)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Franck Dubosc
I rollerna: Franck Dubosc, Alexandra Lamy, Elsa Zylberstein

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-11-09

Efter engelskspråkiga och svenska filmer är det nog franska filmer som sätts upp mest på svenska biografer. Och det är inte heller allt för sällan det stora filmlandet i väster söker inspiration och gör remakes av de franska filmerna. Dock är det inte alltid de franska publiksuccéerna går hem här då fransmännen har en lite annorlunda syn på vad som är ok att skämta om eller ej.

Att skämta om handikappade är generellt lite tabubelagt och måste ju tas med en stor nypa salt. På samma gång är att låtsas att man har ett handikapp bara för att lyckas fixa till det med en tjej något som borde orsaka ramaskri i de flesta kretsar. Men denna film lyckas göra det utan att någon blir förargad… Nåväl över till filmen.

Jocelyn är urtypen för en playboy. Lever i en flott villa och har en ledande chefsposition i ett framgångsrikt företag. Han ser väl helt ok ut för sin ålder, men han saknar någon vid sin sida. När hans mor går bort rensar han upp i hennes lägenhet och leker lite grann med moderns rullstol. Just då råkar en granne passera och tar honom för rullstolsbunden. Det visar sig att hennes syster också är rullstolsbunden, så nu får hon ett infall att para ihop dessa båda.

Hur det går är inte svårt att räkna ut och slutet kommer ju inte heller som en överraskning. Det är ju en romantisk komedi. Självklart innehåller filmen en hel del moralpredikningar, men är likväl väldigt underhållande. Hade man kunnat franska hade man antagligen fått mer utav filmen. Samtidigt är det nog inte heller helt omöjligt att det blir en amerikansk adaption av filmen vad det lider.

Skriven 2018-09-12

print

Våra samarbetspartners