SMALLFOOT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Karey Kirkpatrick
Originalröster: Channing Tatum, James Corden, Zendaya, Danny DeVito, Common
Svenska röster: David Lindgren, Michael Blomqvist, Elen Bergström

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-09-25

Dagens animerade filmer berättar allt som oftast två olika historier – en för barnen och en för de vuxna som släpas med. Denna gång är det främlingsrädslan som avhandlas.

Uppe bland Himalayas bergstoppar bor en stam Yetis, snömän eller vad man nu kan kalla Bigfootrasen. De lever ett enkelt liv där alla har sin speciella uppgift. Yetin Migo och hans pappa ansvarar för att solen eller i deras värld, en lysande snigel ska väckas genom att pappan ska sitta en katapultstol och skjutas mot en gong-gong som ska ljuda. Övriga yetis har liknande uppgiftersom gör att de olika hjulen i samhället snurrar.

Samtidigt i en människoby nedanför bergstoppen kommer den delvis misslyckade Youtubern och naturforskaren Percy in i handlingen. Han har hört talas om den mytomspunna Yetin som har siktats i och kring denna by i åratal. Samtidigt i yetibyn blir Migo alltmer intresserad av en varelse som kallas Smallfoot, och när han en dag befinner sig utanför byn ser han ett flygplan krascha. Ut ur planet kliver Smallfoot det vill säga en livs levande människa. Dessvärre flyger piloten sin kos i en fallskärm och Migo försöker övertyga sin by om att Smallfoot existerar. Motståndet från byhövdingen är massivt. Det finns mycket som ligger i det fördolda.

Till slut beslutar sig Migo för att trotsa allt och bege sig ut på ett äventyr…

Filmens budskap är att ha tolerans mot de som inte ser ut som oss och om man ser på omvärlden idag är det lätt att dra paralleller till Trumps Mexikomur, till tillströmmingen av migranter via Medelhavet och annat. Frågan är bara om detta är rätt forum att föra denna diskussion. Svaret är inte alldeles givet. Kanske är det så. Eller kanske inte. I slutänden är det nog upp till var och en att ta detta beslut.

Skriven 2018-09-25

print

Våra samarbetspartners