ERIC GADD – OMG, Hamburger Börs, Stockholm den 13 september 2018

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Speltid: 90 minuter
Spelas på Hamburger Börs, torsdag- lördag, till och med den 15 december

OMG! Eric Gadd är sensationellt bra på Hamburger Börs, i en livsbejakande show som glittrar och sprakar och verkligen ger allt! 
Det är egentligen helt överflödigt att Eric Gadd sjungande frågar “Do you believe in me?” för efter den här kvällen är alla själar soul-troende Eric Gadd fans!

Kronan på verket

Det är snudd på ofattbart att Eric Gadd aldrig gjort en krogshow på Börsen tidigare. Mannen är ju som gjord för den här platsen och det här formatet! Alla de artister som anses som de bästa gör ju just detta: en krogshow. Som kronan på verket på en lysande karriär. Nu är det äntligen dags för Eric Gadd, efter 31 år som nyskapande artist och låtskrivare!

Dansande skåp

Eric Gadd var en djärv och nyskapande pionjär inom svenskt musikliv när han gjorde soul, funk och R&B i mainstream och folkkärt, och det har han fortsatt med, ända sedan skivdebuten 1987. Svensk musikhistorieskrivning har egentligen inte gett Gadd tillräckligt med credd och tillräckligt med uppskattning – och det är hög tid att ändra på den saken.

Eric Gadd är en av Sveriges absolut bästa artister. Sveriges soulkung. Och när han väl gör sin krogshow så visar han var skåpet ska stå. Och skåpet ska inte alls stå. Skåpet ska dansa! Hela kvällen lång!

Energi som vindkraftverk

Eric Gadd omger sig med de absolut bästa musikerna och dansarna, och alla, precis alla, ger järnet från första till sista sekund av den här showen. Hamburger Börs är den perfekta lokalen för en sådan här tillställning. Man är så nära Gadd att man ser varenda svettpärla i pannan. Den här mannen utstrålar mer energi än ett helt fält av vindkraftverk och han äger hela scenen och hela lokalen från början till slut. Gadd kan till och med konsten att bära upp en plommonfärgad kostym. Det, ni!

Han passar också i kamouflagekläder med glitter och paljetter på. Som för att säga att han minsann inte är gjord för att smälta in, utan för att stå ut från mängden och skänka omvärlden lite extra glitter och glädje och soul!

När Eric Gadd gör sin show ser det så lätt ut och allt är så vansinnigt, fantastiskt bra att man undrar varför inte fler artister kan vara som Gadd och göra som Gadd och lyckas som Gadd.

Lite snack, mycket verkstad

“Visst, jag fyller 30 år som artist,” tänker Gadd, “men 30 år är väl ingen  musik-ålder, jag ska hålla igång som om jag precis har börjat i branschen och är hungrig på hela världen och bara vill sprida min musik och min kärlek till musiken till alla som vill lyssna!”

Det är hela tiden musiken som står i centrum. Här är lite snack och mycket verkstad – musikverkstad. Alla megahits som Gadd har haft levereras under kvällen, men utan nostalgiförpackning och utan “ursäkter” och en massa anekdoter om hur det var förr.

Inget bäst före datum

Publiken har stor åldersspridning och Gadds musik låter som om den skrivits just här och just nu. Samtidigt som den givetvis har gedigna rötter bakåt i tiden, till de största och de bästa som var inne när Gadd var ung (och även innan dess). Men bra musik har inget bäst-före-datum och inget speciellt decennium där den “hör hemma”.

Så här ska det vara. Bara party och bara musik från början till slut. Önskar att fler skulle kunna ta ett blad ur Eric Gadds notbok och skippa snacket och komma till musiken.

En storslagen fest

Under kvällen är det omöjligt att inte bli störtförälskad i alla som står på scenen tillsammans med Gadd. Tillsammans utstrålar de en sådan positiv energi, de är så samspelta och så lekfulla i sitt sett att leverera att det känns som om hela livet, inte bara den här kvällen, är en storslagen fest.

Det är ett nio personer starkt och tajt band som levererar på topp hela kvällen lång. Favoriten i gänget är dansaren, sångaren och slagverkaren Gabriella Kaiser. Wow. Vilket gäng för Gadd att showa tillsammans med. Svensk soul har aldrig låtit bättre eller ljuvare och aldrig sett mer färgstark ut. 

Hyllar Sly Stone

Gadd är inte heller den som leker svårt geni eller mörkar sina influenser — i ett fantastiskt coolt och medryckande parti i mitten av showen hyllar han Sly Stone och Cheryl Lynn, samtidigt som han och bandet sömlöst glider över till vintage-Gadd – som givetvis låter lika bra som förebilderna!
 
Levererar perfekt festkväll

Ibland lämnar Gadd det musikaliska gänget för att gå ut och beblanda sig med i publiken och sätta sig på ett lila podium där kolsyreisen ryker och  där nya och mindre nya låtar levereras med behagliga musikaliska rysningar.

Gadd & Co levererar den perfekta festkvällen. En där publiken inte sitter ner på sina stolar utan ställer sig upp och dansar och lever med i Gadds partystämning. Det här är en kväll att minnas. Vissa skulle kalla det en kväll med sting. Jag kallar det en själfull kväll. I ordets bästa bemärkelse.

  • OMG - Eric Gadd är lysande. Foto Graham

Skriven 2018-09-13

print

Våra samarbetspartners