UPPSALAKIDNAPPNINGEN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Anders Skog
I rollerna: Poyan Karimi, Peter Åström, Rasmus Luthander, Shirin Golchin, Pierre Dahlander

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2018-08-24

Ett uppmärksammat kidnapparfall med osedvanligt taffliga gärningspersoner. En oemotståndlig kombination för många filmskapare, och det är hur lätt som helst att förstå varför. Klanterier kan ju vara hur roliga som helst om de behandlas med god hand och fingertoppskänsla. Däremot är goda intentioner inte tillräckligt. Något denna konsekventa och förvisso småputtrigt lustiga, men samtidigt ojämna skapelse är ett uppenbart exempel på.

Platsen är Uppsala, året 2011, och den lika skuldtyngde som egocentrerade läkarstudenten Josef får för sig att kidnappa en annan student för att kunna kvittera ut en mångmiljonsumma från dennes täta familj. Med sig på färden får han flickvännen Shirin och kuppens nyttige idiot Henning, som i förlängningen dessutom är tänkt att få ta skulden för alltihopa. Josef planerar minutiöst och tar hjälp av stora berömda tänkares alster över hela linjen för att inget ska kunna gå åt skogen. Fast det gör det förstås ändå, och det på ett närmast bokstavligt vis. För Josef och Henning med tillhörande offer fastnar nämligen rätt omgående i ett hus mitt i de norrländska skogarna utan vare sig el, vatten eller mat.

Det ska villigt erkännas att jag flinade förnöjt från och till medan filmen rullade på duken. Den svarta humorn är både tydlig, och tillräckligt absurd för att mungiporna ska dras uppåt. Ibland blir det till och med dråpligt på ett lite diskret slapsticksartat sätt. På samma gång framstår dock den narcissistiske Josef som en rätt tragisk figur präglad av en sned självbild där majoriteten av andra människor samtidigt är sedda som underlägsna puckon. Det finns förstås en ironi i detta med tanke på att han själv inte framstår som överdrivet smart trots alla slukade böcker.

Smart är dock en ambition även filmen som helhet har utan att för den sakens skull nå ända fram. Fast tråkigt har man oavsett vilket aldrig i det här gängets sällskap, och fläckvis ter sig det hela faktiskt till och med lovande.

Skriven 2018-08-21

print

Våra samarbetspartners