MARY OCH HÄXANS BLOMMA (Meari to majo no hana)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Hiromasa Yonebayashi
Svenska röster: Lea Heed, Josefina Hylén, Lars-Göran Persson, Fredrik Lexfors

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-08-10

Med rätta kommer säkert många finsmakare på Hayao Miyazaki och den nu klassiska repertoaren från animationsstudion Ghibli att mumla om att den nybakade studion Ponoc väl frikostigt lånat till sin första film “Mary och häxans blomma”. Här finns drag av både “Kikis expressbud”, “Laputa – slottet i himlen” och några andra epos som man inte behöver anstränga sej för att återskapa i fantasin. Alla dessa estetiska likheter till höger och vänster förringar dock inte Mary att vara både färgsprakande och stilsäker med ett högt tempo och för målgruppen som säkert inte drar så stora växlar på likheterna med ovanstående mästerverk högst tilltalande.

Det handlar alltså om den lilla flickan Mary som får tag i en flygande kvast aktiverad av en mystisk blomma som för henne till en skola för magi där rektorn och kemiläraren inte har rent mjöl i påsen.

En del sekvenser med drag av skräckfilmen “The Island Of Dr Moreau” det vill säga experiment där man korsar människor och djur kan kanske verka lite magstarkt för de yngsta men annars tror jag historien når fram. Ett plus är givetvis också att den som här har svenska röster.

Skriven 2018-08-08

print

Våra samarbetspartners