OPIUM, Opium Theatre, The Cosmopolitan, Las Vegas den 1 juli 2018

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Opium spelas i skrivande stund måndag och onsdag kl. 20.00 och torsdag-söndag 20.00 och 22.00.

Från producentteamet Spiegelworld som gav oss Sin Citys kanske mest rosade, garanterat mest skabrösa, provokativa och för att inte tala om, roligaste show Absinthe kommer Opium, en vansinnig åktur ut i universum med den udda besättningen på rymdskeppet OPM 73 på väg från Uranus till Las Vegas.

Annorlunda och frispråkigt

Om detta låter annorlunda, så är det alldeles rätt uppfattat. Visuellt må det kännas som om man är förflyttad till en science fictionfilm av femtio- eller tidig sextiotalsmodell. Design, kläder och de tekniska mackapärerna minner om denna era, men vad gäller frispråkigheten, vokabulären och humorn är det moderna tider som utgör måttstocken.

Jättedildo i maskineriet

Handlingen – för det finns faktisk en sådan – kretsar alltså kring ovannämnda rymdskepp på väg mot jorden, men turen hem är hotad. En i besättningen tänker sabotera dess datorer. Eller vad det nu är. Vilket visar sig vara rätt lätt. Tydligen räcker det med att sticka in en jättedildo i maskineriet ifråga och utstöta ett överdrivet manierat skratt för att det skall bli tjall på linjen och stopp i resplanerna.

Handlingen inte viktig

Fast handlingen är förstås inte överdrivet viktig. Eller kanske snarare föga viktig. Dock måste jag säga att tilltaget med rymdtemat framkallar en rolig kontrast till galenskaperna ”besättningen” hittar på. För galet är det inte sällan i Opiums sällskap. Jonglören som gör sin grej i takt med som mest sex bollar till tonerna av husbandets The Many Moons version av Another One Bites the Dust framstår nästan som normal.

Äckelroligast med bananer

I alla fall i jämförelse med vissa andra nummer. Typ akrobaten som värvat en synnerligen duktig och söt Chihuahua, som scentjuv för sin styrkekrävande akt. Eller för den delen färgsprakande transan Dusty Moonboots version av Huey Lewis & the News The Power of Love i vilken androiden Rob the Robot handfast illustrerar massor av kärlekspositioner med en kvinnlig kollega samtidigt i bakgrunden. Eller varför inte kvällens äckelroligaste nummer i vilket bananer spottas med stor skicklighet från mun till mun.

Topless i jättebubbla

Ja, också visade det sig att skeppets nye rekryt, den korpulente barbröstade Chip var en jäkel på att hantera rockringar medan blonda bombnedslaget Nurse Chardonnay tuggade tuggummi, och sedan använde det som hopprep. Och låt oss heller inte glömma Bubble Girl, toplesskvinnan som först sticker in huvudet, och sedan så småningom hela sig i en jättebubbla. Detta är för övrigt enda numret, som lånats från Absinthe även om andan och tonen från den mer storskaliga showkusinen för all del har massor av självklara beröringspunkter.

Barnslig och tramsig smartness

För egen del ser jag också mycket riktigt Opium som ett alldeles utmärkt komplement till Absinthe. Således kan man knappast ha mycket roligare än så här i Vegas för tillfället. Vad det handlar om är juvenil och tramsig smartness på hög nivå, och sådant kan jag ju vara väldigt svag för. Men lättkränkta, pryda och överspända gör förstås dih inte besvär, utan bäst i att hålla sig borta.

Höga betyg från majoritet

Fast oddsen är ändå trots allt rätt goda att just du ska gilla det här. Enligt Tripadvisor betecknar hela sextiotvå procent Opium som utmärkt medan tjugo ger den betyget mycket bra, och då har jag ändå inte sagt något om Las Vegaspressens prisande.

Skriven 2018-07-30

print

Våra samarbetspartners