STATE CHAMPS, Living Proof (Pure Noise Records)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Låt mig vara helt ärlig här. Fram till för tre veckor sedan visste jag inte ens att State Champs existerade. Men strax innan senaste månadsskiftet fastnade kvintetten omgående i medvetandet i samband med deras avslutande gig på Vans Warped Tour i Las Vegas (se recension av festivalen daterad den 20 juli i år).

Catchy poppunk utan krusiduller

Anledningen var kanske inte att de knockade fullständigt även om de hade en sympatisk och energisk framtoning. Däremot gillade jag soundet, det här var liksom utan tvekan ett band som förvaltade det klatchiga poppunksoundet väl.

Sjävklart var det därför ett måste att inhandla och lyssna in bandets sprillans nya album. Living Proof är titeln på verket, som är det tredje i ordningen. Hur det låter? Som det ska utan krusiduller. För precis som antytts redan här ovan; Albanybandet uppfinner knappast hjulet igen. Istället är de trogna den amerikanska poppunkkällan där catchy refränger premieras och lyrik om diverse ungdomliga undringar och problem avhandlas.

Provkarta med variation

Vilket inte är det sämsta. I alla fall inte i min bok trots att jag befunnit mig i medelåldern ett bra tag vid det här laget. Det nya verket utgör mycket riktigt också en provkarta över goda slagkraftiga melodier och en god variation, som gör att alltihopa inte bara flyter samman. Bland höjdpunkterna märks sådant som riffiga Save Haven, uttalat popiga Something About You, balladen Lightning med tillhörande valsig refräng och inledande Criminal, en förhållandevis speedad sak med för sammanhanget ovanligt mycket attack i arrangemangen.

Omsorg om genren

Sedan lär förstår inte Living Proof förändra (punk)världen på något sätt, men det är onekligen en skön skiva att lyssna på präglad av både inspiration och omsorg om genren.

Skriven 2018-07-23

print

Våra samarbetspartners