WONDER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Stephen Chbosky
I rollerna: Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Izabela Vidovic, Mandy Patinkin

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-02-23

Alla som minns Mask (nej, inte The Mask med Jim Carrey) från 1985 kommer att känna igen temat i denna film om den unge pojken Auggie och hans familj. Auggie ser inte ut som alla andra på grund att han är född med Treacher Collins-syndrom. Han visar sig på grund av detta helst inte utan sin astronaut-hjälm utanför huset och är inte övertygad om att hans föräldrar gör rätt i att skicka honom till en vanlig skola efter att länge ha blivit ”home schooled”.

Wonder är på sina ställen väldigt hjärtvärmande och det är fint att se hur Auggie sakta men säkert finner sin plats i skolan och bland kompisar. Filmen försöker också, utan att helt lyckas, skildra hur syndromet påverkar personer runtomkring honom. Vad det gäller vissa, som systern, mamman och pappan, så fungerar det bra men utöver dessa så delar filmen in sig i en konstig kapitelfördelning, baserad på rollfigurer, som inte känns het genomtänkt eller nödvändig.

Jacob Tremblay gör en fin insats i de svåra rollen som Auggie och hela kavalleriet av unga skådespelare har en bra kemi som är stommen i filmen. Julia Roberts, Owen Wilson och Mandy Patinkin är sympatiska som de bärande vuxna rollfigurerna. För Star Wars-fans så finns det också en hel del kul detaljer tack vare Auggies rymd-intresse, bl.a. så dyker Chewbacca upp som symbol för Auggies försök att passa in. Wonder jobbar hårt för att vara trovärdigt realistisk och inte utmåla någon rollfigur som ond eller god men lyckas bara delvis. Det finns scener som känns genuint hjärtvärmande men också scener som känns hollywoodianskt artificiella men som helhet så lämnar Wonder en med ett fint budskap om att aldrig frysa ut någon bara för att de inte ser ut som normen.

Skriven 2018-02-23

print

Våra samarbetspartners