DOWNSIZING

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Alexander Payne
I rollerna: Matt Damon, Christoph Walz, Hong Chau, Kristen Wiig, Rolf Lassgård

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-01-19

Regissören och manusförfattaren Alexander Payne är känd för djuplodande människoporträtt i filmer som Nebraska, The Descendants och Sideways. Här försöker han blanda sin estetik med science fiction i en berättelse om hur norska forskare, en spelad av Rolf Lassgård, kommer på hur man förminskar människor till ungefär samma storlek som smurfplastfigurer. Detta föreslås som ett sätt att rädda världen från överbefolkning och miljöförstörelse. Många väljer att genomgå förminskningsproceduren trots att det aldrig går att bli stor igen och leva i miniatyrvärldar med överflöd av lyx.

Sammansmältningen av de för Payne typiska personporträtten och det högt siktande konceptet är inte helt smidig, vissa scener är fantastiska medan andra är mediokra utan att filmen någonsin fungerar fullt ut som helhet. Det finns en obalans mellan de tre akterna där det blir sämre och sämre ju längre in i filmen en kommer. Inledningens pikanta upptäckt av förminskningsprocessen och hur den påverkar världen är bra och väcker intressanta frågor om hur en själv skulle känna om det var verklighet, mellanaktens inblick i livet som miniatyrperson hittar vissa intressanta spår men missar möjligheter och avslutningen trasslar in sig i kontraster mellan undergång och hopp som inte levererar en tillfredsställande avslutning på uppbyggnadsfasen.

Matt Damon är som klippt och skuren för huvudrollen och håller sin rollfigur konsekvent, han backas upp bra av en fin insats av Hong Chau medan Christoph Waltz spelar över som en rollfigur som ibland känns malplacerad och slarvigt skriven. Downsizing blir i slutändan ett filmprojekt som aldrig lever upp till premissernas och de medverkande talangernas potential även om det finns flera sekvenser och idéer som underhåller och får publiken att fundera på intressanta frågeställningar.

Skriven 2018-01-18

print

Våra samarbetspartners