JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jake Kasdan
I rollerna: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan, Nick Jonas

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-12-22

Brädspel som kommer till liv var temat i Jumanji från 1995, den här senkomna uppföljaren tar vid exakt där den första slutade innan den hoppar fram till nutid. Det visar sig att Jumanji förändras beroende på spelintresse hos ”offret” vilket betyder att vi denna gång får ett äventyr inne i ett tv-spel, huvudpersonerna sugs in i spelet och blir där de avatarer de innan valt. Detta är något som föranleder många påhittigt roliga stunder som ibland säger intressanta saker om identitet, filmens lek med konventioner ser nörd-killen blir muskulös hjälte, blyga tjejen bli sexig kickass-hjälte, muskulöse killen bli långsam naturexpert och den populära tjejen bli överviktig man med kartläsning som expertområde. I några scener leder denna lek med identitet till dumma och förutsägbara skämt men lika ofta, om inte oftare, så leder leken till en intressant dekonstruktion av både verkliga och filmiska stereotyper. Att avatarerna också har styrkor och svagheter som inte matchar rollfigurernas verkliga jag ger ytterligare en dimension till denna lek med identiteter.

Progressionen i spelet, där huvudpersonerna måste klara olika banor/levels för att ta sig till slututmaningen som ger dem chans att lämna spelet och återvända till verkligheten, spelar som en okej men inte fantastisk äventyrsmatinéfilm. Den smarta analysen av tv-spel i kontrast till verklighet och film ger upphov till roliga och spännande sekvenser som utnyttjar manusets fina kännedom om skarvarna mellan verklighet, film och spel, t.ex. så är diskussionen kring att ha flera liv bra, om än inte särskilt djuplodande. Kontrasten mellan de datorgenererade spelpersonerna och huvudpersonerna är en annan detalj som träffar mitt i prick. Känslor av trevande tonårskärlek är finstämt illustrerade och det första kärleksmötet, komplicerat av att vara i kroppar som inte är ens egna, iscensätts på engagerande sätt. Skådespelarensemblen, bestående av bl.a. Dwayne Johnson, Karen Gillan, Jack Black och Kevin Hart, kommer inte att vara på några shortlists för fina filmpriser men den fungerar, kemin mellan både avatarerna och de verkliga rollfigurerna fungerar bra.

Som helhet så fungerar Jumanji: Welcome to the Jungle habilt som äventyrs-blockbuster med det är i utrymmena mellan de överdådiga actionscenerna som filmer hittar en säregenhet som gör den intressantare än många liknande filmer.

Skriven 2017-12-22

print

Våra samarbetspartners