STAR WARS: THE LAST JEDI

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Rian Johnson
I rollerna: Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-12-13

Fyrtio år efter Star Wars initialt presenterades för världen är fenomenet större än någonsin. Förra årets spin offprojekt Rogue One befäste med emfas allt det comebacken The Force Awakens grundlade, och nu är det alltså dags för fortsättningen på den sistnämnda. Förväntningarna är givetvis enorma, men efter att ha avnjutit detta nya verk finns det ingen som helst anledning att tro att någon fan ska bli annat än nöjd. Vitaliseringen fortsätter således, det här är en både spänstig och inspirerad uppföljare även om det nyhetens behag J.J. Abrams bidrog med i föregångaren i viss mån är historia nu.

Manuset i sin tur presenterar ett antal trådar som mer eller mindre sys ihop innan eftertexterna börjar rulla. När handlingen tar sin början ligger rebellerna inte helt oväntat riktigt illa till. I slutänden är den våghalsige piloten Poe Dameron den som räddar dem från total förintelse. Samtidigt försöker Daisy Ridleys Rey få den numera tämligen trumpne och livströtte Luke Skywalker att gå med i kampen mot Första ordningen alltmedan Stormtropperavhopparen Finn ocn en ny kvinnlig bekant har en egen plan för hur tyrannerna ska besegras. Som om inte detta vore nog tycks den grymme Kylo Ren ha grubblerier vad gäller lojaliteten mot både den mörka sidan och sin högste ledare Snoke, med oväntat resultat som följd.

Som synes håller Rian Johnson, som även skrivit manus, många bollar i luften. Det är uppenbart att regissören haft betydligt större ambitioner än att bara ta den enkla vägen ut och stapla de tjusiga actionsekvenserna på varandra. Han vill berätta en historia som inte skyr visst djup och komplexitet när så krävs även om han aldrig glömmer bort att allting utspelas inom ramarna för en matinéartad rymdopera.

Ett bevis på det sistnämnda är för övrigt att humorn verkar ha fått mer utrymme denna gång. En galen episod i ett rymdartat casino modell Las Vegas, de söta porgernas tokerier och ett kort inhopp av Yoda lär oundvikligen få de flesta att dra på munnen. Och på tal om att dra på munnen, så var det inte svårt att le förnöjt när eftertexterna rullat färdigt. Utan tvekan talar vi nämligen i termerna höstens och vinterns bästa blockbusterunderhållning här.

Skriven 2017-12-13

print

Våra samarbetspartners