THE FOREIGNER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Martin Cambell
I rolerna: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Katie Leung, Rufus Jones, Mark Tandy

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-11-17

Att åldras som action-hjälte måste vara – och har alltid varit – en hård nöt att knäcka för utövarna. De gamla hjältarna Stewart, Fonda, Grant och till och med Wayne aktade sej för att måla in sej mot väggen. De gjorde action på ålderns höst men med den värdighet som behövdes och så fick de inte tjejen på slutet. Man kan naturligtvis som Stallone ånga på som om tiden stod stilla men det är trots allt på övertid.

Uppenbart har Jackie Chan (som har investerat i projektet) insett detta faktum och gjort ett bra val när han filmatiserat romanen “The Chinaman” med sej själv i titelrollen och Pierce Brosnan som “bad guy”. Chan spelar Quan en tystlåten framgångsrik affärsman som lever för sin dotter och restaurang. När han förlorar sin dotter i ett terroristdåd gör han således en Charles Bronson variant i “Death Wish” när inte polisen förmår ge hans dotter rättvisa. In i bilden kommer också Liam Hennessy (Pierce Brosnan) på ytan en välpolerad irländsk politiker som låst in sina skelett som terrorist i garderoben som som nu naturligtvis börjar poppa ut ett efter ett.

Martin Campbell med förflutet i Bond (Casino Royale och Golden Eye) kopplar fast grepp om handlingen ger Chan några möjligheter att visa upp sina karatesparkar och varför inte, vi köper honom som en pigg och vältränad pensionär. Brosnan stålgrått ståtlig levererar sin irländska med bravur och ger oss kvitto på att det finns ett liv efter Bond. Uppvärmd skåpmat säger kanske någon men i så fall är det oxfilé vi pratar om.

Skriven 2017-11-15

print

Våra samarbetspartners