JIGSAW

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Michael Spierig och Peter Spierig
I rollerna: Matt Passmore, Tobin Bell, Hannah Emily Anderson, Clé Bennett, Laura Vandervoort

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-10-27

Jigsaw må vara död, men det hindrar honom inte från att åter mer eller mindre spela första fiolen nu när Sawfranchisen får liv på nytt. Sju år har förflutit sedan serien lades ner med tortyrflaggan i topp, modell 3D, men nu är det alltså dags igen. Lagom timing, skulle jag vilja beteckna tilltaget som. För efter en tämligen lång och mestadels mjäkig spökeritrend för bioskräck misstänker jag att de härdade faktiskt börjar längta efter att avnjuta djävulska fällor ta mer eller mindre osympatiska individer av daga igen. Sedan lär de redan desillusionerade garanterat förfasas igen, men det är förstås en helt annan sak.

Platsen är ett tillbommad lokal på okänd ort. Där introduceras åskådarna för fem personer iförda en metallspann som i sin tur är kopplad till varsin tjock kedja som kan rullas in mot snurrande sågklingor om den olyckliga kvintetten inte agerar eller svarar på ett sätt som behagar förövaren bakom kidnappningarna. Men lika fruktansvärda som slaskiga följder naturligtvis.

Samtidigt försöker polisen lägga pussel efterhand som liken dumpas här och var i stan. Att allt inte är som det verkar är givetvis självklart, men i slutänden blir ändå den stora frågan om John Kramer alias Jigsaw verkligen är död eftersom tillvägagångssättet vad gäller upplägget för det nya slaktandet bär alla känneetecken från då det begav sig.

Som säkert alla förstår kör upphovsmännen bakom serien på i gamla välbekanta hjulspår, men än sen då. Det här är ju trots allt en filmserie – till skillnad mot tjatiga spökerier då – där det finns möjlighet att skapa något nytt varje gång, och då syftar jag inte bara på påhittigheten med att hitta ny innovativa sätt att ta folk av daga med diverse gadgets och fällor. För här finns ju alltid ett pusselmysterium att lösa i varje film också, vilket både adderar spänning och oförutsägbarhet.

Men som tidigare antytts; Jigsaw lär inte värva några nya fans. Det utgör blodsprutandets grafiskt råa kvaliteter i vanlig ordning ett effektivt hinder för. Gamla beundrare då? Tja, de lär säkert bli tillfredsställda, men knappast knockade. För ärligt talat finns det starkare rullar i serien än den här.

Skriven 2017-10-28

print

Våra samarbetspartners