SNÖMANNEN (The Snowman)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Tomas Alfredson
I rollerna: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Val Kilmer, J.K. Simmons, Chloë Sevigny, Jamie Clayton, Charlotte Gainsbourg

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-10-13

Alla som äntrar biografen i hopp om att få se den mytomspunna Yetin kommer att bli väldigt besvikna när de istället får se en thriller, baserad på en Jo Nesbø-roman, där handlingen utspelar sig i Norge med norska rollfigurer men alla pratar engelska. Jag vet inte om detta faktum gör skådespelarna osäkra på vilka deras rollfigurer är men som helhet så bidrar den imponerande skådespelarensemblen, bestående av bl.a. Michael Fassbender, Chloë Sevigny, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer och J.K. Simmons, med insatser som är ojämna i ett pendlande mellan att vara usla och mediokra.

Även om en inte har läst boken som filmen är baserad på så är det alldeles för lätt att gissa mördaren, det signaleras med ledtrådar som är motsatsen till subtila och rånar Snömannen på den spänning som hade behövts för att skapa hetta i filmens kyla. Att de flesta som tittar så lätt kan gissa twisten gör filmens myriader av red herrings till slöseri med tid fylld med långtråkiga detaljer som inte leder någon vart. Inledningssekvensen, som tidsmässigt utspelar före resten av filmen, är filmens höjdpunkt och sätter stämningen på bra sätt, den avslutas med att något hamnar under isen vilket blir indikativt för resten av filmen som fortsätter att sjunka mot djupet.

Rollfigurerna och deras relationer är initialt inte ointressanta men de utvecklas aldrig tillfredsställande och får i vissa fall abrupta och deprimerande slut som inte känns motiverade av de förvecklingar som de följer på. Man kan se små spår av den mångfacetterade regi som Tomas Alfredson tidigare visat i Låt den rätte komma in och Tinker Tailor Soldier Spy men mestadels känns det som han går på autopilot i väntan på något bättre, kanske för att han inte var förstavalet som regissör utan blev den som jobbet föll till efter att Martin Scorsese hoppat av och Ridley Scott diskuterats. Snömannen har samlat en rad komponenter som på pappret ser ut att kunna bli till spännande och underhållande film men som sammansatta blir till en passionslös och ljummen dussinthriller.

skriven 2017-10-12

print

Våra samarbetspartners